Hlavní obsah

V Británii se draží sovětská raketa, letadlo s ní ale nikdo nesestřelí

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete mít doma ruskou raketu z roku 1976, máte možnost. Jedna taková jde totiž do dražby v Británii. Pokud byste však plánovali útok na něčí vzdušný prostor, nepochodíte. Raketa není funkční a jedná se spíše o sběratelský kousek, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii draží starou sovětskou střelu vyrobenou v roce 1976Video: Caters News, AP

 
Článek

Téměř šest metrů dlouhá raketa, která byla součástí raketového kompletu SA-6, půjde do dražby příští měsíc. Odhadovaná cena je okolo 4500 liber, tedy zhruba 140 tisíc korun.

Prodejce je anonymní

Ruská raketa země-vzduch sloužila v období studené války k ochraně vzdušného prostoru Sovětského svazu. Později se dostala do rukou anonymního majitele, který ji zrestauroval do perfektního stavu.

Zhruba před čtyřmi měsíci se raketa dostala do Británie, kde bude vydražena.

„Prodejce si přeje zůstat v anonymitě, nicméně můžeme prozradit, že se jedná o sběratele velmi netradičních předmětů,” uvedl Toby Service z aukční síně Brightwells.

Foto: Profimedia.cz

Ruská raketa z roku 1976 bude mít nového majitele

„Raketa je odzbrojena, není v ní elektronika, ani hlavice. Přesto je opravdu těžká a k jejímu přesunutí jsme museli použít vysokozdvižný vozík,” řekl Service.

Dražit se bude mezi automobily

Raketa vzbudila zájem mezi návštěvníky aukční síně. „Chtějí si na ni sednout, poslouchají, jestli v ní něco netiká, dokonce si do ní někdo chtěl kopnout,” popsal Service zájem o raketu, která by v případě provozuschopnosti mohla letět rychlostí až 2100 kilometrů za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Do dražby jde velmi netradiční sběratelský kousek

Raketa bude vydražena po boku 120 automobilů ve městě Leominster. A kdo bude novým majitelem?

„Předpokládám, že se bude jednat o člověka se zájem o netradiční sbírky, smyslem pro humor, bude trochu excentrický a bude mít dostatečně velký hangár,” dodal Service.

Reklama

Výběr článků

Načítám