Hlavní obsah

Úspěch ve Dvoře Králové. Narodilo se mládě vzácného hrošíka

Právo, Vladislav Prouza

Safari park Dvůr Králové, jehož hlavním posláním je vracet ohrožená zvířata do přírody, si připsal další z řady chovatelských úspěchů. Pavilon hrošíků se rozrostl o čerstvě narozené mládě vzácného hrošíka liberijského.

Foto: Simona Jiřičková, Právo

Hrošík se narodil po patnáctileté reprodukční pauze.

Článek

Hrošík, domovem v deštných pralesích západní Afriky, se narodil v královédvorské zoo poprvé po dlouhých patnácti letech. Chov hrošíků není jednoduchý. Zvířata přivyklá z přírody k samotářskému životu bývají vzájemně nesnášenlivá.

Zoologové musí z důvodu možných šarvátek, jež často končí vážnými zraněními, vystihnout vhodnou dobu páření. Ochota samice snést přítomnost samce trvá pouze několik dnů v čase říje.

Foto: Simona Jiřičková, Právo

Mládě zdárně roste.

„Chov hrošíků liberijských v lidské péči dlouhodobě stagnuje. Jedním z důvodů je také nedostatek vhodných samců. Z narození samce máme proto dvojitou radost. Mládě pravidelně pije a zdárně roste,“ doplnil zoolog Jiří Hrubý.

Vůbec první mládě hrošíka liberijského v tehdejším Československu se podařilo úspěšně odchovat v roce 1978 ve Dvoře Králové. Později se zde narodilo dalších osmnáct mláďat.

„Nový přírůstek po takřka 15 letech je důležitý z více důvodů. Navazuje na mimořádnou tradici královédvorské zoo v chovu těchto velmi vzácných zvířat,“ doplnil ředitel Safari parku Přemysl Rabas. Sameček se těší trvalé přízni královédvorské matky prvorodičky Tanquey. Otcem je chovný samec Wamburuhtuh, přezdívaný Valda, jenž dorazil do Podkrkonoší teprve začátkem letošního roku z nizozemského Rotterdamu.

„Spojení rodičů je geneticky cenné. Čerstvě narozený samec bude v evropském záchovném programu velmi důležitý,“ míní Hrubý.

Dvoutýdenní hroší mládě ve Dvoře Králové je těžké zahlédnout

Koktejl

Matku s mládětem čeká v blízké budoucnosti život v rekonstruovaném pavilonu hrošíků s novými většími bazény a venkovními výběhy obehnanými palisádovým oplocením. Úpravy umožní lepší výhled a zázemí hrošíků architektonicky sjednotí se sousední replikou západoafrického městečka v jeden areál.

Návštěvníci proto uvidí mladého hrošíka nejdříve na jaře příštího roku, kdy snad stejně jako letošní jaro a podzim, nestihne zahradu nucená covidová pauza. Safari park nyní chová pět liberijských hrošíků. Dva samce a trojici samic. Jde podobně jakou u hrochů o největší chovnou skupinu ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám