Hlavní obsah

Univerzita v americké Georgii má mluvící opici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

U opice, která vyrostla mezi lidmi, se vyvinula schopnost mluvit. To je závěr amerických odborníků publikovaný v časopise New Scientist. Tvrzení se okamžitě dostalo pod ostrou palbu ostatních členů vědecké komunity. V každém případě se však podařilo otřást dlouholetým přesvědčením, že opice se mluvit nenaučí.

Foto: PRÁVO - Rudolf Voleman

Informační tabule k zaniklým obcím Slavkovského lesa si mohli diváci prohlédnout v předstihu v Kostelní Bříze u Sokolova při prezentaci projektu.

Článek

Šimpanz Kanzi žije v Atlantě v laboratořích Georgia State University a stejně jako mnozí primáti umí komunikovat ukazováním na symboly. Výzkumníci si nicméně nedávno všimli, že Kanzi při interakci s lidmi používá jemné zvuky. Po prostudování mnohahodinové nahrávky doktoři Jared Taglialatela a Sue Savage-Rumbaugh rozlišili čtyři různé zvuky, jimiž Kanzi odkazuje k následujícím skutečnostem: banán, hrozny, šťáva a ano. Šimpanz je používá v různých kontextech a různých psychických rozpoloženích.

"Nenaučili jsme ho to, dělá to sám od sebe," řekl dr. Taglialatela. Prvky konstituující jazyk však bývají definovány různě. Mnozí vědci jsou přesvědčeni, že již samotné komunikování pomocí symbolů, jehož je většina šimpanzů schopna, je vlastně používáním jazyka. Řada odborníků však tvrdí, že pro komunikaci jazykem je třeba zvládnout na určité úrovni i větnou skladbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám