Hlavní obsah

Umění, které se mění před očima, vypadá jako živý organismus

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jižní Koreji byla k vidění výstava unikátních instalací německého umělce Nilse Völkera. Na Biennale 2017 v Pchjongčchangu uhranuly jeho pohyblivé objekty z hraček a igelitových pytlů. Navzdory tomu, že jsou vyrobeny z plastu, vypadají jako živé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umění, které se mění před očima, vypadá jako živý organismusVideo: Reuters

 
Článek

Práce nazvané „Bits and Pieces“ (Zbytky a kousky) je inspirována každodenními obyčejnými objekty. Dvě instalace vytvořil německý umělec Nils Völker z nákupních igelitových tašek a tzv. Hobermanových koulí - hračky, která je skládací dvaatřicetistěn a dokáže se roztáhnout do více než trojnásobku své velikosti.

Do každé z igelitových tašek vpouští větráky vzduch a tvoří tak jedinečné choreografické představení. S Hobermanovými koulemi postoupil umělec ještě dál - visící ve vzduchu se plynule roztahují a znovu smršťují. K tomu použil Völker jednoduchý mechanismus ukotvený ve stropě. Synchronizované, plynulé pohyby obou objektů v různých rytmech a tvarech působí neobyčejně kouzelně a připomínají živoucí organismy.

Obě instalace byly v Pchjongčchangu součástí kulturního programu Biennale 2017, poprvé byly obě instalace Bits and Pieces vystaveny v berlínské galerii NOME.

Reklama

Výběr článků

Načítám