Hlavní obsah

Umělec zamaskoval pyramidu v Louvru

– Paříž
Novinky, vps

Francouzský umělec, který si říká JR, nechal „zmizet“ skleněnou pyramidu v Louvru. Nejedná se však o žádný kouzelnický trik, pouze ji zamaskoval vytištěným obrazem vzadu stojícího paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec JR zamaskoval skleněnou pyramidu v LouvruVideo: Reuters

 
Článek

Třiatřicetiletý JR umístil kamufláž na přední stěnu pyramidy, takže turisté a místní obyvatelé musejí najít správný úhel, aby vynikl záměr umělce. To byl ostatně i jeho cíl.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Zamaskovaná pyramida v Louvru

„Chtěl jsem si pohrát s architekturou, pohrát s tím objektem, aby to působilo na lidi, protože interakce s nimi je neustálým pojítkem mé práce,“ citovala Francouze agentura Reuters.

Pyramidu zamaskoval ve středu jako upoutávku na víkend, kdy bude mít v tamním muzeu 24hodinový program. Zamaskovaná pyramida ale na místě zůstane až do 27. června.

Skleněná pyramida, která byla dokončena v roce 1989, stojí na hlavním nádvoří Paláce Louvre. Vytvořena byla na objednávku tehdejšího prezidenta Mitteranda a slouží jako vstup do tamního muzea. Je vysoká 21,6 metru. Dnes je jedním ze symbolů Paříže, ale v době stavby vyvolávala velké kontroverze.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

JR u svého díla

JR začal jako náctiletý s graffiti a pouličního umění se drží i v současnosti, protože chce vytvářet umění na takových místech, kde ho můžou vidět i lidé, kteří nechodí do muzea. Svá díla umístil například na budovy v Londýně, Šanghaji nebo New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám