Hlavní obsah

Umělec vytváří dynamická díla z nahých lidských těl

Novinky, Barbora Sirová

Paul Roustan z Kalifornie se věnuje speciální umělecké technice, takzvanému UV bodypaintingu. Nahá lidská těla nejprve pomaluje zářivými barvami a poté je v tmavém studiu osvítí ultrafialovým světlem. Pracuje při tom s fyzickými proporcemi i pohyby svých modelů a vytváří tak mimořádná umělecká díla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na fluorescentní bodypaintingVideo: Caters News, AP

 
Článek

Bodypainting, tedy malování na nahé tělo, je prastará umělecká technika. V moderní společnosti ji jako první propagovali především američtí hippies, největší rozmach však přinesla 90. léta, kdy začal být populární zejména jako oživení různých večírků, reklamních akcí nebo módních přehlídek.

Příbuznou výtvarnou technikou je takzvaný UV bodypainting, kdy pomalovaná těla ve tmě ozařuje ultrafialové záření. Detaily lidského těla tak zůstávají skryty a na povrch vystupují fluorescenční barvy, které ve formě rozličných motivů pracují s veškerými jeho tvary.

Tělo jako plátno

„Řekl bych, že více než vášeň je pro mě bodypainting jakousi formou posedlosti,“ řekl autor UV obrazů v rozhovoru pro agenturu Caters News. „Jsem nedočkavý tvůrce, takže si užívám, že můžu celé umělecké dílo vytvořit během jediného dne. Většinou mám tak tři hodiny na malování a jednu až dvě na focení,“ popsal svůj pracovní proces.

„Maluji všechny tvary, výšky, šířky, pohlaví i etnika,“ prohlásil umělec. „Je zajímavé, kolik se toho o bodypaintingu navykládá jenom kvůli nahotě. Ale v tomhle případě lidské tělo zkrátka nahrazuje klasické plátno,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám