Hlavní obsah

Umělec prodával anonymně svá miliónová díla za pakatel, lidé je nepoznali

New York

Jindy se díla slavného pouličního umělce Banksyho prodávají za statisíce liber, v New Yorku ale byla v neděli k mání za pár desítek dolarů. Přesto si je za celé odpoledne koupili pouze čtyři lidé, jedna žena dokonce usmlouvala poloviční cenu. Banksy je umístil na anonymní stánek a kolemjdoucí netušili, že mají na dosah díla nejžádanějšího světového autora graffiti.

BEZ KOMENTÁŘE: Prodej Banksyho kreseb na ulici v New Yorku

 
Článek

Brit Banksy pobývá nyní v New Yorku, kde chce po dobu jednoho měsíce každý den vytvořit jedno dílo. V neděli v Central Parku uspořádal originální prodejní akci. Stánek označený pouze jako Spray Art zákazníky příliš nelákal. Podle videozáznamu zveřejněného na internetu si od znuděného prodavače první dvě malá plátna pro své děti koupila starší žena po více než čtyřech hodinách. Z původních 60 dolarů za kus (téměř 1 140 korun) ovšem usmlouvala cenu na polovinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Banksyho graffiti v ulicích New YorkuVideo: banksy.co.uk, Reuters

Velmi zajímavou koupi učinil muž, který si od stánku odnesl čtyři Banksyho plátna za celkem 240 dolarů. Nabídka přitom obsahovala kusy, jejichž ekvivalenty tvořící triptych typických černých sprejů na plátně se v londýnské aukci před pěti lety prodaly za 121 000 liber (přes 3,6 miliónu korun).

Znalci jeho díla by mezi graffiti na stánku neklamné stopy Banksyho tvorby objevili, žádný další z kolemjdoucích alespoň podle videozáznamu o plátna neprojevil větší zájem.

Banksy důsledně trvá na své anonymitě, podle všeho je mu kolem 30 let a jeho jméno je předmětem spekulací. Jisté je, že pochází z Bristolu, kde zveřejnil svá první díla. Patří k nejžádanějším současným umělcům vůbec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další Banksyho počin: na jatka v New Yorku poslal kvičící plyšákyVideo: banksy.co.uk, Reuters

Na jeho díla v New Yorku každý den pořádají hon nadšenci, kteří si je chtějí vyfotit nebo jen zhlédnout. Některá z nich již přemalovali konkurenční sprejeři. Jedno z graffiti si dokonce přivlastnila skupina místních, kteří je zakryli papírovou deskou a nabízeli kolemjdoucím pohled na Banksyho dílo za pět dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám