Hlavní obsah

Ukradená soška se po 50 letech vrací do muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do francouzského muzea se vrací téměř 2000 let stará soška boha Bakcha, kterou zloději ukradli v roce 1973. Bronzovou postavičku vypátral nizozemský detektiv Arthur Brand, který se specializuje na hledání uměleckých předmětů. Poslední majitel sošky nevěděl, že je kradená. Legálně ji koupil v dražbě před mnoha lety a teď se rozhodl ji vrátit muzeu, informoval zpravodajský web stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ředitelka muzea Catherine Monnetová se soškou Bakcha

Článek

Francouzští archeologové sošku našli v roce 1894 na východě Francie. Asi 40 centimetrů vysoký Bakchus z prvního století byl v muzeu Musée du Pays Châtillonnais na předměstí Paříže až do prosince 1973, kdy ho spolu s 5000 římskými mincemi odnesli zloději. Muzeum ho pak v expozici nahradilo kopií, návrat originálu ředitelka muzea Catherine Monnetová uvítala se slzami dojetí v očích.

Archeologové objevili kus paže „Jičínské venuše“

Věda a školy

Detektiva Branda oslovil klient, jenž si chtěl ověřit informace o sošce, kterou měl v úmyslu koupit od rakouského sběratele. Ten umělecký předmět koupil legálně a v dobré víře. V roce 1973 ještě neexistovala příslušná policejní databáze, ale Brand našel zmínku o sošce v archeologickém časopise z roku 1927 a francouzská policie pak dohledala protokol o krádeži.

„Kontaktoval jsem sběratele. Nechtěl mít ve své sbírce kradený předmět, a tak ho chtěl vrátit,“ vysvětlil Brand.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám