Hlavní obsah

Uhynul jediný lední medvěd, který se narodil v tropech

Novinky, vps

V zoologické zahradě v Singapuru ve středu utratili ledního medvěda jménem Inuka. Podle BBC se jedná o jediného medvěda, který se kdy narodil v tropech. Dožil se 27 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Medvěd Inuka na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Inuka, který přežil o zhruba dekádu své druhy z volné přírody, už dlouho trpěl nemocemi souvisejícími se stářím. Měl artritidu, infekci v uších a problémy se zuby. Jeho končetiny zeslábly, takže měl problémy s pohybem. Podle webu AsiaOne v posledních třech měsících výrazně sešel a jeho stav se nelepšil ani přes intenzivní péči.

V zoo se proto rozhodli, že ho navždy uspí, aby se netrápil.

Foto: Profimedia.cz

Inuka na snímku z letošního dubna.

„Naše rozhodnutí bylo učiněno na základě vědomí, že jeho zdravotní problémy vážně ovlivňovaly kvalitu jeho života. Rádi bychom ho mezi námi udrželi co nejdéle,“ uvedl v prohlášení veterinář Wen-Haur Čeng ze zoologické zahrady.

Smrt medvěda zasáhla mnohé obyvatele Singapuru, pro které byl Inuka miláčkem. Svůj smutek hojně vyjadřovali na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Inuka byl v Singapuru populární. Snímek pochází z roku 2013.

Inuka sice žil ve výběhu s neustále kontrolovanou teplotou, přítomnost ledních medvědů v zemi, která se nachází těsně nad rovníkem, ale vždy byla předmětem kontroverzí, uvedl web stanice BBC.

Foto: Reuters , Reuters

Lední medvěd Inuka na archivním snímku.

Inuka se narodil v prosinci roku 1990 a byl čtvrtým ledním medvědem v singapurské zoo. Ochránci zvířat protestovali proti chovu ledních medvědů v této zoo již v roce 1978. Po mnoha diskusích zoo v roce 2006 oznámila, že Inuka bude posledním ledním medvědem v zoo. Dalšího už zahrada pořídit neplánuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám