Hlavní obsah

U pobřeží Kalifornie zachraňují velrybu zamotanou do lana

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři se v pondělí u pobřeží Kalifornie pokoušeli osvobodit plejtváka obrovského, který je zamotaný do rybářského lanka. Jejich snažení ale bylo neúspěšné. Další pokus o záchranu chystají na úterý, není však jisté, že se jim podaří spoutanou velrybu znovu najít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plejtvák se opakovaně vynořoval nad hladinuVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 20metrového plejtváka spatřili v pondělí několik kilometrů od pobřeží u města Dana Point. Velryba se opakovaně vynořovala nad hladinu a nepotápěla se do hloubky.

Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) v prohlášení uvedl, že velryba byla zamotaná do asi 60 metrů dlouhého lanka z pastí na kraby nebo krevety, což je neobvyklé, protože plejtváci se většinou nepohybují tak blízko pobřeží.

Záchranáři se pokoušeli několik hodin lano odstranit pomocí nože na zhruba 10 metrů dlouhé tyči, ale nepodařilo se jim to. Svou snahu pak museli přerušit kvůli tmě.

Ještě předtím chtěli podle webu stanice ABC 7 na plejtváka umístit sledovací bóji, aby mohli monitorovat jeho pohyb. Jenže zařízení nešlo upevnit, není tak jisté, zda se jim podaří velrybu v úterý najít. Plejtvák podle záchranářů uhyne vyčerpáním, pokud nebude lano včas odstraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám