Hlavní obsah

U japonského pobřeží chytili extrémně vzácného žraloka

Novinky, vps

Exemplář velmi vzácného žraloka velkoústého našli ve svých sítích rybáři, kteří lovili několik kilometrů od japonského přístavu Owase. Od objevení druhu v roce 1976 je zaznamenáno jen něco přes 60 pozorování tohoto žraloka.

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku chytili vzácného žraloka velkoústého, vážil skoro tunu

 
Článek

Ulovený jedinec vážil podle zpráv japonských médií zhruba tunu a měřil pět metrů. Od rybářů ho koupil obchodník s rybami a po krátkém předvedení veřejnosti byl převezen mimo prefekturu k dalšímu zpracování – předpokládá se, že se dostane na talíře jako jídlo.

Prvního zaznamenaného žraloka velkoústého (Megachasma pelagios) chytila v roce 1976 posádka lodi amerického námořnictva u havajského ostrova Oahu. Parybu nedokázali identifikovat a odvezli ji proto do akvária ve Waikiki k dalšímu zkoumání.

Od té doby se do lidských rukou dostalo jen několik jedinců tohoto druhu, z toho jeden živý, který byl vybaven vysílačkou a poté vypuštěn zpět do oceánu.

O způsobu života žraloků velkoústých je proto známo jen málo. Na základě výsledků sledování označeného jedince se ví, že se pohybuje v hloubce zhruba 150 metrů a v noci vystoupá do 15 metrů, kde se v tu dobu pohybuje jeho potrava – tou je převážně plankton.

Nejčastěji jsou pozorování tohoto žraloka hlášeny u pobřeží Japonska, Filipín nebo Tchaj-wanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám