Hlavní obsah

Týrání býků, nebo kulturní dědictví? V Pamploně začal tradiční festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamplona

Během soboty začal ve španělské Pamploně na severu země tradiční festival při oslavách svátku svatého Fermína. Součástí události jsou i tradiční běhy s býky a býčí zápasy. Ačkoliv ochránci zvířat považují akci za týrání zvířat, španělská ústava festival chrání jako součást kulturního dědictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běh s býky ve španělské PamploněVideo: Reuters

 
Článek

Devítidenní festival začal úderem sobotního poledne, kdy odpálil rachejtli Rachejtly odpálil Jesús Garísoain, člen oficiálního městského dechového orchestru, který letos slaví 100 let od založení. Z balkonu k davu provolal „Ať žije svatý Fermín” a následoval výbuch radosti shromážděných lidí v bílém oblečení s červenými šátky, kteří se začali polévat vínem.

Foto: Susana Vera, Reuters

Při běhu s býky dochází také ke zraněním.

Historie festivalu, zvaného sanfermines, který světově zpopularizoval americký spisovatel Ernest Hemingway v roce 1926 novelou Fiesta, sahá až do 14. století. Tehdy se ale ještě památka svatého Fermína připomínala v říjnu. Na současný termín byly slavnosti přesunuty koncem 16. století kvůli lepšímu počasí.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Cíl býčích běhů je v aréně.

Do Pamplony na slavnost přijíždějí davy návštěvníků, takže město, které má 190 tisíc obyvatel, musí vstřebat přes milion lidí, z nichž někteří běhají v ulicích s býky a mnozí v noci bujaře oslavují. Loni se při tradičních bězích s býky v ulicích města zranilo 42 lidí, dva z nich zvířata nabrala na rohy, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Býčí běh ve španělské Pamploně

Ochránci zvířat protestují

Festival se v posledních letech také pojí s protesty ochránců zvířat. V předvečer oslav v Pamploně protestovaly desítky polonahých aktivistů. Při performanci si lehli na zem a předváděli mrtvé býky. Běhy s býky v ulicích a býčí zápasy, které španělská ústava chrání jako součást kulturního dědictví, považují za týrání zvířat pro zábavu. Zvířata po ranních bězích odpoledne čeká smrt při zápasech v aréně. Občas si ochránci zvířat kritizovaná zábava vyžádá i lidský život. Naposledy se tak stalo v roce 2009.

Foto: Susana Vera, Reuters

Aktivisté před zahájením festivalu protestovali proti zabíjení býků.

Foto: Susana Vera, Reuters

Aktivisté před zahájením festivalu protestovali proti zabíjení býků.

Při prvním letošním běhu s býky, který se konal v neděli, utrpělo zranění nejméně pět lidí. Tři odvážlivce se zvířatům podařilo nabrat na rohy, informovala španělská televize s odvoláním na zdravotníky. Všichni zranění museli být ošetřeni v nemocnici.

Běh na vytyčené trati dlouhé 850 metrů trval dvě minuty a 41 vteřin. Cílem byla jako obvykle městská aréna pro býčí zápasy. Podle agentury AP po většinu času běželo stádo tvořené šesti býky a skupinou krotkých volků pohromadě, až ke konci jeden býk začal honit závodníky, přičemž nejméně jednoho nabral na rohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám