Hlavní obsah

Tuniská učitelka čeká dvanácterčata

– Tunis
Právo, nek

Dvanácterčata očekává třicetiletá Tunisanka, která se prodělala speciální léčbu poté, co předtím během dvou let dvakrát samovolně potratila. Rodička, jejíž jméno zatím zůstává utajeno, je podle britského listu Daily Mail odhodlána všechny děti porodit i přes varování lékařů, že její mnohočetné těhotenství představuje velmi vysoké riziko.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobnost, že přežije byť i jen jedno z dětí, je extrémně nízká. Ilustrační foto

Článek

Žena chce navíc přivést potomky na svět přirozenou cestou. O klasickém porodu prý hovořil i lékařský tým v nemocnici ve městě Gafsa (400 kilometrů jižně od Tunisu), který o ženu pečuje. Britští lékaři to ale považují za nemožné, přičemž také varovali, že tlak dvanácti plodů na organismus pacientky by už ve 20. týdnu, tedy krátce po uplynutí doby poloviny běžného těhotenství, mohl vést k předčasnému porodu.

"Samozřejmě je možné nosit dvanáct plodů, ale ne dlouho. Problémem je kapacita dělohy,“ upřesnil britský gynekolog Peter Bowen-Simpkins.

Šest chlapců a šest děvčátek

Není přesně známo, v jakém stadiu se těhotenství nachází. Protože však rodička už zná pohlaví plodů, což je možné rozpoznat ultrazvukem nejdříve kolem 16. týdne, není od kritického momentu daleko.

"To jediné, co chci, je, abych mohla obejmout svých šest chlapečků a šest děvčátek a dát jim všechnu svou lásku,“ prohlásila žena, které je zhruba 30 let a pracovala jako učitelka na škole, kde učí také její manžel.

"Zpočátku jsme si mysleli, že to budou dvojčata. Pak se ale objevily další plody. Naše radost se s rostoucím počtem zvyšovala,“ řekl novinářům otec dětí, kterého tisk identifikuje jen jménem Marván.

Předčasný porod přežily dosud jen děti, které přišly na svět ve 22. až 23. týdnu těhotenství. Vyžadovaly velmi intenzivní péči a většina z nich vyvázla s trvalým neurologickým poškozením.

Šance na přežití je jedna ku stu

"Nechci jí brát nadšení, ale je nanejvýš pravděpodobné, že porodí ve 20. týdnu. Dokonce bych odhadl šance na přežití aspoň jediného z dětí na jedna ku stu. Je to děsivé,“ prohlásil Bowen-Simpkins.

Není známo, zda lékaři matce nabídli možnost "selektivní redukce“ počtu plodů, která by zvýšila naději na přežití zbylých dětí i matky. Tuniská vláda slíbila, že udělá všechno, co bude v jejích silách, aby matce i jejím dětem zajistila potřebnou péči.

Porod dvanácti dětí najednou by představovalo rekord. V roce 1996 čekala 23letá kyperská Řekyně jedenáct dětí, avšak devět z nich si musela nechat předčasně odebrat, aby zbývající dvě zachránila. V roce 1971 porodila matka v australském Sydney devět dětí, z nichž ani jedno z nich nepřežilo. Letos v lednu ale kalifornská matka Nadya Sulemanová ohromila svět, když porodila zdravá osmerčata. Děti přišly na svět císařským řezem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám