Hlavní obsah

Tučňák si v zoo krátí izolaci sledováním seriálů o tučňácích

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izolace může být mnohdy tíživá. Pierrovi, ohroženému tučňáku skalnímu ze zoo v australském Perthu, pomáhá k ukrácení dlouhé chvíle sledování seriálů a dokumentů o svých zvířecích příbuzných. Podle chovatelů si oblíbil zejména animovanou pohádku Pingu, kterou mu pouštějí na tabletu, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Tučňák skalní se řadí mezi zranitelné druhy.

Článek

Pierre se podle personálu zřejmě ztratil v Indickém nebo jižním Atlantském oceánu a byl nalezen na březích jihozápadní Austrálie. Aktuálně je uzavřen v izolaci, protože má problémy s voděodolností peří. To by se mu mělo jednou ročně vyměnit, ale nestalo se tak, takže není možné pustit ho zpět do vody, uvedl server BBC. „Z nějakého důvodu se mu růst nového peří zastavil v polovině, takže nemůže plavat ani sám lovit ryby,“ uvedla za zoo Danielle Henryová.

Jelikož si Pierre nemůže hrát a socializovat se, pouštějí mu chovatelé britský seriál o rodině tučňáků Pingu. Ten je prý Pierrovým nejoblíbenějším kusem, nepohrdne však ani dokumenty o svých zvířecích příbuzných, tučňácích skalních, nebo živými přenosy z jiných zoo, třeba v Kansas City či Edinburghu.

Podle zoo v Perthu jsou tučňáci skalní jedním z nejvzácnějších druhů těchto zvířat na světě. Předpokládá se, že jejich celková populace činí méně než 240 300 párů schopných rozmnožování, píše CNN. Mezinárodní svaz ochrany přírody je proto řadí na Červený seznam ohrožených druhů do kategorie zranitelný, což znamená, že čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud nedojde ke změně podmínek.

Jejich typickým znakem je husté rozčepýřené obočí a také mnohem raději skáčou po skalách, než aby sjížděli led po břiše – odtud také jejich anglický název rockhopper.

Zoo je v kontaktu s dalšími institucemi po celém světě ve snaze najít Pierrovi nový domov. V něm by se měl nejen plně zotavit, ale najít si také další kamarády. Po rekonvalescenci, která může trvat i dva roky, by měl být opět vypuštěn do divočiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám