Hlavní obsah

Trosky ruské rakety shořely nad Dubají

Novinky, tcs

Obyvatele Dubaje a Abú Zábí ve Spojených arabských emirátech překvapil na potemnělé obloze letící objekt, který po sobě zanechával ohnivou čáru. Někteří byli přesvědčeni, že jde o meteor, jiní si mysleli, že to může být balistická střela. Ve skutečnosti to však byly zbytky ruské rakety Progress MS-07, které byly v pondělí večer k vidění na obloze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oblohu nad Dubají rozzářily hořící úlomky ruské raketyVideo: AP

 
Článek

Raketa odstartovala se zásobami jídla, vody a vědeckého vybavení pro Mezinárodní vesmírnou stanici v sobotu. Náklad o váze 2450 kilogramů donesla bez komplikací a astronauti ji posléze podle plánu nasměrovali do atmosféry.

„Obvykle rakety shoří někde v nezalidněných oblastech nad Pacifikem, tohle je poměrně neobvyklé,“ uvedl Hasan Ahmad al-Hariri, šéf Dubajské astronomické skupiny. Dodal, že to byl opravdu krásný pohled na unikátní událost.

Podle al-Haririrho si většina lidí myslela, že jde o meteor ne proto, že by věděli, jak jeho pád vypadá, ale proto, že málokdo by si dokázal představit, že je to raketa. „Většina lidí v tom raději uvidí něco přírodního než výtvor člověka,“ uvedl al-Hariri.

Reklama

Výběr článků

Načítám