Hlavní obsah

Trenérka měla po dostihu pozitivní test na metamfetamin. Drogy měla v těle i klisna

Novozélandská trenérka koní Rachelle Lockettová a její klisna Be Flexi měly po lednovém dostihu pozitivní test na přítomnost metamfetaminu. Ačkoliv žena připustila příležitostné užívaní drog, vyloučila, že by chtěla zvířeti ublížit. Výsledkem je nyní tříletý zákaz působení v dostihovém sportu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Padesátiletá trenérka a závodnice Lockettová z města Ōtaki měla pozitivní test na dopingové kontrole po vyhraném dostihu na začátku ledna.

Stopy metamfetaminu se přitom našly i v těle čtyřleté klisny, což Lockettová nedokázala vysvětlit.

Původně získala díky vyhranému dostihu prémii ve výši 6720 novozélandských dolarů, tedy v přepočtu asi 100 tisíc korun.

Pozitivní test potvrdil i následný rozbor moči a vlasů Lockettové, která připustila občasné užívání drog.

Hodnota vzorků však prokázala pravidelné užívání, což bylo vyhodnoceno jako přitěžující okolnost, uvedl Neil Grimstone z organizace Racing Integrity Unit.

Důchodce Tiumen a osudy jiných koňských šampionů ve výslužbě

Muži

Lockettová vyfasovala tříletý zákaz působení v dostihovém sportu. „Nikdy jsem nechtěla ublížit zvířatům, vždyť jsou mi milejší než někteří lidé. Mám teď pocit, že jsem všechny zklamala,“ uvedla Novozélanďanka.

Předseda komise Geoff Hall připustil, že trest by mohl být zkrácen o polovinu, pokud se Lockettové podaří zbavit závislosti na drogách.

„Jedná se o závažný problém, máme zodpovědnost za to, že zvířata budou v bezpečí. Drogy sice nebyly klisně podány úmyslně, i tak je to ale nepřijatelné,“ uvedl Hall.

Jak se dostaly drogy do těla klisny nebylo zveřejněno, stopy drogy však byly nalezeny i v nákladním autě, které bylo používáno k přepravě koní.

Lockettová, jež je licencovanou trenérkou, souhlasila s odvykacím programem.

Podle listu NZ Herald bylo od roku 2001 zaznamenáno 14 případů, kdy měl trenér či žokej na Novém Zélandu pozitivní test na metamfetamin.

Reklama

Výběr článků

Načítám