Hlavní obsah

Toulavou fenu se podařilo chytit i s čerstvými štěňaty

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V poměrně dramatickou situaci vyvrcholila snaha odchytářů z brněnského městského útulku zachránit život pěti štěňatům, která do vyhrabané nory pod chatou poblíž Viniční ulice v Brně porodila toulavá fenka rasy husky. Fenku se odchytáři pokoušeli skoro rok chytit, ta se však nenechala nalákat ani na nastrčené dobroty a neuspěl ani lékař s narkotizační dávkou.

Foto: Petr Hejna

Phonetix - Robert

Článek

Dnes je v útulku společně s potomky a je z ní vzorná máma bez jakékoli agresivity. "Věděli jsme, že fena čeká štěňata a že by z nich vyrostli toulaví psi. Proto jsme ji hledali a 19 pokusů totálně selhalo. Štěstí se na nás usmálo až minulý pátek, kdy nám majitel chaty volal, že má zřejmě u chaty psí noru.

Po příjezdu jsme museli štěňata vykopat krumpáči, protože se chovala jako v divoké přírodě. Navíc, kdybychom je tam nechali, tak je fena mohla přemístit," uvedla vedoucí městského útulku Jarmila Hrabětová. K chatě proto přijeli nejen všichni odchytáři, ale i veterináři, kteří měli jak zajistit odchycení štěňat, tak i fenky, která se o své potomky musí ještě starat.

Psi žili jako ve volné přírodě

Odchytáři zjistili, že štěňata, z nichž jsou tři psi a dvě fenky, žijí na konci nory a chovají se jako ve volné přírodě, kde se nesmí prozradit před nepřítelem. "Štěňata jsme po dlouhém kopání opatrně vytáhli a vzali do útulku. Fena, která všechno pozorovala z povzdálí, však mezi námi proběhla tak rychle, že veterinář nestačil připravit ani narkotizační dávku. Věděli jsme, že ji kvůli štěňatům musíme rychle chytit taky, ale to se nám podařilo až za dva dny, kdy ji náhodou chytil holýma rukama jeden ze strážníků, který se v okolí jejího teritoria ve svém volnu procházel," doplnila Jarmila Hrabětová.

Osud dvouleté fenky Giny je plný dramatických scén a vždy u ní zvítězila touha po volnosti. Tu zlomila až láska k potomkům, které stále hledala, a tím i padla do rukou odchytářů. Své potomky pak našla v útulku, kde má vyčleněnou čistou místnost a vzorně se o ně stará. Štěňata pijí mléko, rostou a ztratila plachost a strach z lidí, kteří jim a jejich matce zachránili život.

Toulavou fenu veterinář vykastruje

"Fena se toulala už dávno v okolí Bílé hory a kolem Viniční ulice. My jsme ji tu po odchycení měli před 7 měsíci, kdy jsme ji po 6 týdnech dali do opatrovnictví rodině z Brna - Horákova. Od té však krátce po předání utekla a vrátila se na své teritorium, kde se toulala, lidé jí nosili potravu, ale nikdy se nenechala chytit. Přiblížila se vždy jen na 5 metrů a dost," dodala Hrabětová.

Jaký bude další život Giny ukáže čas. Protože u ní zřejmě vždy bude na prvním místě toulání před životem u lidí, veterináři ji po odchování štěňat vykastrují, aby po případném dalším útěku nevrhla další potomky, ze kterých by mohli další tuláci. Štěňata pak skončí v rukou lidí, kteří si je z útulku vezmou do opatrování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám