Hlavní obsah

Tisíce lidí přijely za tradicemi do Rožnova pod Radhoštěm

– ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

Malovaná vajíčka, pletené tatary (pomlázky), rapáče (dřevěné hrkačky), píšťalky, zvykoslovné pečivo, koše z proutí a další jarní zboží nabízí 85 prodejců na dnešním Velikonočním jarmarku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: HZS Zlínského kraje

Nehoda ve Vizovicích poslala sedmnáctiletého motorkáře do nemocnice

Článek

"Slunečné počasí již v dopoledních hodinách přilákalo více než 4000 návštěvníků," řekla režisérka velikonočního festivalu Julie Hlavenková. Pořad Velikonoce na Valašsku pokračuje bohatým doprovodným programem až do pondělního odpoledne.

Na trhu si mohou návštěvníci doplnit velikonoční výbavu

Návštěvníci, kteří ještě nemají velikonoční výbavu, si ji zde mohou doplnit a navíc jsou pro ně připraveny ukázky starých lidových řemesel i kulturní vystoupení cimbálových muzik a tanečních souborů. Mladí lidé se mohou dozvědět, jak naši předkové vyráběli píšťalky, štípali holubičky, zdobili perníky a kraslice. Především pro děti jsou ve skanzenu také živé ovečky a ukázky spřádání ovčí vlny.

Letos se v Rožnově pod Radhoštěm pořádá jarmark na Bílou sobotu potřetí. "Dříve byl tento den vyhrazen klidu, ale pro velký zájem předvádíme staré zvyky i v tento slavnostní den," doplnila Hlavenková.

Bílá sobota byla dnem velkého úklidu, kdy se bílily chalupy. I odtud má svůj název. U kostela se světil oheň roznícený křesáním pomocí ocílky o kamének, kdy jiskra zažehla svatý oheň. Od ohně hospodáři odpalovali dřevo a z něj dělali křížky, které dávali do pole jako ochranu před bleskem, krupobitím a s prosbou o hojnou úrodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám