Hlavní obsah

Tetování s datem úmrtí křečka vysvobodilo muže v Singapuru z cely smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská souhra náhod vysvobodila z trestu smrti muže v Singapuru, jenž byl za obchodování s marihuanou odsouzen k popravě oběšením. V cele se totiž potkal s mužem, jenž podal svědectví, které jeho vinu vyvrátilo. Jako důkaz přitom předložil své tetování, na němž má vyobrazeno datum úmrtí svého křečka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

O příběhu informoval server Vice News. Ten uvádí, že v září roku 2015 se v průmyslové zóně v Singapuru potkali dva muži, přičemž jeden druhému hodil do auta plastový sáček. Dotyčné však sledovala policie, která později oba muže zadržela.

V sáčku, který našla u Raje Kumara Aiyachamiho, byly necelé dva kilogramy marihuany.

Raj se tehdy hájil tím, že si objednal druh chemicky stříkaného tabáku s názvem „butterfly” (motýl), jenž má mít podobné účinky jako marihuana, a namísto toho dostal marihuanu.

Soudce jeho výpovědi neuvěřil a odsoudil jej k trestu smrti.

Druhého muže, Ramadasse Punnusamyho, jenž zásilku Rajovi předával, policie zadržela večer stejného dne na hranici s Malajsií, kam měl namířeno. Ramadass byl později odsouzen na doživotí.

Souhra náhod 

V pátek, sedm let po jejich zadržení, byli však oba muži u singapurského odvolacího soudu zproštěni viny.

Andělem strážným pro Raje se stal jeho spoluvězeň Mark Kalaivanan Tamilarasan a jeho malé tetování na prstu, na němž má vyobrazeno datum úmrtí svého křečka.

Raj a Mark spolu od roku 2018 sdíleli celu a během jednoho z mnoha společných rozhovorů si povídali i o svých proviněních.

Když Raj Markovi sdělil stejnou verzi příběhu, jakou se hájil u soudu, Mark mu k velkému překvapení odpověděl, že stejného dne měl vyzvednout marihuanu a namísto toho dostal tabák, tudíž jejich zásilky byly omylem prohozeny.

Datum si Mark pamatoval díky tomu, že mu ve stejný den uhynul milovaný křeček Patrick.

Dle svých slov měl svého mazlíčka natolik rád, že si datum úmrtí hlodavce, konkrétně nápis „RIP 21.9.15 PAT”, nechal vytetovat na levý prostředníček.

Spoluvězeň podal svědectví 

Mark byl ochotný celé svědectví v roce 2020 vylíčit u soudu, který však došel k závěru, že si muži tuto verzi vymysleli.

Toto rozhodnutí ale bylo v pátek zrušeno, neboť vrchní soudce Sundaresh Menon uvedl, že Markovy důkazy neměly být odmítnuty.

„Je velký rozdíl mezi tím mít příležitost něco udělat a něco skutečně udělat. Mark se zapletl do velmi závažného trestného činu, který v době, kdy podával svědectví, nebyl prošetřován a ani z něj nebyl obviněn. Kdyby to nebyla pravda, mohl toho hodně ztratit a zdánlivě nic získat,” řekl.

Mark u soudu uvedl, že marihuanu vyzvedával pro svého známého s tím, že za odměnu měl dostat 100 gramů ze zásilky zdarma.

Jaký osud nyní čeká Marka, je prozatím neznámé. Stejně tak zatím není jasné, zda budou Raj a Ramadass čelit novým obviněním.

Singapur má jedny z nejpřísnějších protidrogových zákonů na světě. Co se týče marihuany, trest smrti hrozí lidem, kteří obchodují s více než 500 gramy.

Reklama

Výběr článků

Načítám