Hlavní obsah

Terakotová armáda zahalená tajemstvím přicválala do Prahy

Novinky, Jakub Kynčl
Praha

Armádu soch v nadživotní velikosti nechal vystavět císař Čchin Š'-chuang-ti ve 3. století před naším letopočtem na ochranu své majestátní hrobky. Od středy 13. května bude v pražské Lucerně k vidění výstava, na níž se terakotové sochy vzbuzující velký respekt představí. K vidění bude 180 přesných replik a dalších tisíc vojáků vytvořených v poměru 1:10.

Článek

Jako terakotová armáda se označuje vojsko vyrobené z terakoty (tedy hnědooranžové pálené hlíny), které se nachází v čínské provincii Šen-si. Objeveno bylo úplnou náhodou v roce 1974, když žízniví dělníci vykopali studnu, a místo toho, aby narazili na vodu, nalezli několik soch vojáků.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Takto mohla terakotová armáda vypadat, když ji našli archeologové.

V Evropě měla výstava premiéru v roce 2002 ve Frankfurtu a postupně projela skoro celé Německo. Vidělo ji tam přes milión návštěvníků. Posléze se výstava přesunula do Vídně a nyní zakotví v Praze. Přesun výstavy je vždy logistickým oříškem. Armáda, která sestává i z koní a bojových vozů, je totiž extrémně těžká, koně například váží okolo 400 kilogramů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mezi vojáky nechybí ani koně.

K vidění je kromě vojáků a jejich zmenšených modelů také mnoho dalších předmětů, které s terakotovou armádou a čínskou historií souvisí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výstava terakotových vojáků čítá celkem 180 postav v životní velikosti.

Do Prahy navíc přijeli společně s výstavou i její tvůrci Ralph Grüneberger a Burkard Pfrenzinger, kteří Novinkám ve videoreportáži poodhalili mnoho zajímavostí souvisejících s jednou z nejznámějších čínských historických památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám