Hlavní obsah

Takhle se stravuje svět. Snímky dokumentují nerovnost

Novinky, Jakub Kynčl

Americký fotograf a spisovatel Peter Menzel objel svět, aby nafotil, co snědí týdně rodiny v nejrůznějších zemích. Menzel objel s kolegyní Faith D'Aluisiovou celkem 30 rodin ve 24 státech, mimo jiné v Itálii, Německu, USA, Ekvádoru či Súdánu. Snímky zřetelně dokumentují rozdílné stravovací návyky a finanční možnosti rodin v jednotlivých zemích.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Costových z Kuby žije v tamější metropoli - Havaně. Týdně za potraviny utratí asi 1121 korun. Pokrmy připravují na plynovém sporáku a grilu. Disponují lednicí a malou mrazničkou.

Článek

Peter Menzel dokumentoval, kolik toho rodina v určité zemi týdně sní, kolik za jídlo zaplatí, jak jej připravuje a jak jej skladuje. Polovinu těch nejzajímavějších snímků jsme pro vás připravili i s podrobnějším popisem rodin. Ty sice mají různé počty příslušníků, přesto fotografie poměrně důkladně dokumentují stravovací návyky a možnosti v jednotlivých zemích. Snímky pocházejí z fotografovy knihy Hungry Planet (Hladová planeta), na jejíž aktualizaci nyní prý pracuje.

Rodina Batsuuriových - Mongolsko

Rodina Batsuuriových žije v bytě v mongolském Ulánbátaru. Za potraviny utratí týdně v přepočtu 786 korun. Jídlo připravují na elektrickém sporáku, který má i hořáky fungující na uhlí. Své potraviny skladují ve sdílené ledničce s mrazákem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Batsuuriových v Mongolsku

Rodina Celikových - Turecko

Rodina Celikových žije v třípokojovém bytě v tureckém Istanbulu. Třígenerační rodina utratí týdně za jídlo zhruba 2865 korun. Teplá jídla připravují na plynovém sporáku a potraviny skladují ve sdílené chladničce s mrazákem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Celikových z Turecka

Rodina Mendozových - Guatemala

Mendozovi z guatemalského města Todos Santos Cuchumatan žijí v domku. Týdně utratí za jídlo 1487 korun. Naprostou většinu jejich stravy představují zeleninová jídla. Pokrmy připravují na kamnech na plyn a dřevo. Mají chladničku, ale nemají mrazničku.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Mendozových z Guatemaly

Rodina Ukitových - Japonsko

Rodina Ukitových z japonského města Kodaira utratí týdně za jídlo asi 6231 korun. Značné sumy utrácí za čerstvé ryby, ze kterých připravují sushi. Jídla vaří na plynovém sporáku a rýži připravují ve speciálním vařiči. Disponují pak kombinovanou chladničkou s mrazničkou.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Ukitových z Japonska

Rodina Aboubakarových - Súdán

Rodina Aboubakarových se nechala vyfotit před svým stanem v uprchlickém kempu v súdánském Dárfúru. Ve stanu žijí celkem čtyři generace rodiny a týdně utratí za jídlo jen 24 korun. Jídlo připravují na ohni a potraviny skladují pouze za pomoci sušení na slunci. Mezi jejich oblíbená jídla patří polévka s čerstvým ovčím masem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Aboubakarových v Súdánském Dárfúru.

Rodina Revisových - USA

Rodina Revisových z amerického města Raleigh v Severní Karolíně utratí za potraviny asi 6717 korun. V jejich běžné stravě najdete ze zeleniny a ovoce jen pár rajčat a hroznové víno. Jídlo připravují na elektrickém sporáku, v troubě a mikrovlnce či na venkovním grilu. Mají ledničku s mrazákem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Revisových z USA

Rodina Aymeových - Ekvádor

Rodina Aymeových z ekvádorského města Tingo si může dovolit utratit týdně za potraviny 623 korun. Rodina, která se živí pěstováním brambor a chovem ovcí, připravuje teplé pokrmy na ohni a jídlo konzervuje přirozeným sušením.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Aymeových z Ekvádoru

Rodina Costových - Kuba

Kubánská rodina Costových žije v tamější metropoli Havaně. Týdně za potraviny utratí asi 1121 korun. Pokrmy připravují na plynovém sporáku a grilu. Disponují lednicí a malou mrazničkou.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Costových z Kuby

Rodina Brownových - Austrálie

Australská rodina Brownových bydlící ve městě Riverview utrácí týdně za jídlo 7436 korun. Pokrmy si připravují na elektrickém sporáku, v mikrovlnné troubě či na grilu. V domácnosti mají chladničku s mrazákem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Brownových z Austrálie

Rodina Namgayových - Bhútán

Bhútánská rodina Namgayových z města Shingkey se nechala vyfotit ve své modlitební místnosti. Za potraviny týdně utrácí bez koruny stovku. Pokrmy připravují na hliněných kamnech, ve kterých topí dřevem. Trvanlivost potravin si zajišťují pouze jejich sušením.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Namgayových z Bhútánu

Rodina Manzových - Itálie

Manzovi z italského města Palermo byli vyfoceni ve svém obývacím pokoji s týdenní porcí jídla, kterou na Sicílii spořádají. Utratí za něj 5138 korun. Jídla připravují na plynovém sporáku a v mikrovlnce. Vlastní kombinovanou ledničku s mrazničkou.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Manzových z Itálie

Rodina Cabanových - Filipíny

Početná rodina Cabanových z filipínské Manily utratí týdně za jídlo zhruba 976 korun. Své pokrmy připravují na plynovém sporáku. Nemají žádné zařízení, které by pomáhalo zajišťovat delší trvanlivost jídla, a tak jedí pouze čerstvé potraviny.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Cabanových z Filipín

Rodina Melanderových - Německo

Rodina Melanderových z německého městečka Bargteheide utratí týdně na potravinách závratných 9877 korun. Jídla připravují na elektrickém sporáku, v mikrovlnné troubě a na grilu. Vlastní ledničku s mrazákem a navíc ještě jeden samostatný mrazák.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Melanderových z Německa

Rodina Patkarových - Indie

Indickou rodinu Patkarových ze státu Madhjapradéš vyfotil Menzel v jejich obývací místnosti. Za potraviny týdně utratí 776 korun. K přípravě pokrmů využívají plynový sporák a vlastní ledničku s mrazákem.

Foto: Peter Menzel, Profimedia.cz

Rodina Patkarových z Indie

Reklama

Výběr článků

Načítám