Hlavní obsah

Tábor odjede z Tábora pryč. Vlastní stádo si založí jinde

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZOO Tábor jako vůbec první česká zoologická zahrada pošle do přírodní rezervace v ČR vlastního odchovance zubra evropského, který se pyšní jménem Tábor. Ve středu 20. května naloží samce v táborské zoo a odvezou ho do nově zřízené velkoplošné rezervace nedaleko Rokycan. Ta vznikla nedávno podle vzoru ojedinělé rezervace velkých kopytníků ve středočeských Milovicích.

Foto: archiv ZOO Tábor

Zubr Tábor

Článek

„Náš odchovanec se stane zakladatelem stáda v nejnovější rezervaci nedaleko Rokycan, kde budou zubři žít podobně svobodně jako ve volné přírodě,“ informoval ředitel ZOO Tábor Evžen Korec. Pro zoologickou zahradu je to přitom vyvrcholení několikaletého úsilí v této věci.

Zubr evropský přitom historicky nebyl na našem území nikterak vzácným či výjimečným zvířetem. Jenže na počátku 20. století byl ve volné přírodě vyhuben. Největší evropské suchozemské obratlovce se podařilo zachránit jen díky spolupráci zoologických zahrad a soukromých chovatelů.

Třetině divokých zvířat v rezervaci u Milovic hrozí utracení. Kvůli byrokracii

Domácí

Táborská zoo se připojila ke snahám o rozšíření počtu zubrů před čtyřmi lety. Původně pětičlenné stádo pocházející z Polska a Německa se rozrostlo již o čtyři mláďata.

Ještě není zcela vyhráno

„Z každého odchovaného mláděte máme pochopitelně velkou radost, ale ze samiček vždy o něco větší. Samci se totiž, na rozdíl od opačného pohlaví, nemohou připojit k jinému stádu a musí založit zcela nové. To také znamená zcela nový životní prostor, a to bohužel není v hustě osídlené české krajině jednoduchý úkol,“ uvedl hlavní zoolog táborské zoo Ondřej Kott.

„Letos v lednu odjely z milovické rezervace do Rokycan tři mladé zubří samice, které se v bývalém vojenském prostoru narodily. Díky získání nepříbuzného samce ze ZOO Tábor vznikne v Česku nový chov těchto vzácných kopytníků. To je pro záchranu ohroženého druhu nesmírně cenné. Zubrů je na světě zhruba sedm a půl tisíce, až dosažení hranice deseti tisíc jedinců je považováno za jeho definitivní záchranu,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám