Hlavní obsah

Svlečený Saudek vyfotil 218 naháčů

Právo, Miloslav Hradil

Celkem 218 nahých lidí, 134 mužů a 84 žen nejrůznějších profesí nejen z Česka, ale i ze Slovenska a Slovinska, se shromáždilo v neděli dopoledne za valy historické pevnosti v Křelově - Břuchotíně nedaleko Olomouce. Pózovali známému českému fotografovi Janu Saudkovi, který se rozhodl nafotit největší skupinový akt v České republice.

Článek

"Původně se přihlásilo 365 lidí. Těžko říci, proč někteří nakonec nepřijeli, ale i tak účast považujeme za velký úspěch. Nejstaršímu modelu bylo 74 let, nejmladším osmnáct," informoval Právo Pavel Vysloužil ze společnosti Strategic Consulting, která projekt připravila.

"Potvrzuji, že v Křelově byl vytvořen zatím největší skupinový akt v tuzemsku. Bude zapsán do české knihy rekordů," řekl Právu Zdeněk Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Focení trvalo několik minut

Samotné focení trvalo jen pár minut a Saudek se snažil mít modely pořád v pohybu. "Chtěl jsem, aby všichni byli ve vzduchu, protože nikdo z těch, kteří zatím obdobný projekt dělal, dosud takovou kompozici nezvolil," svěřil se fotograf, který sám stál před modely nahý. "Považoval bych za nečestné vůči nim, kdybych byl oblečený," uvedl k tomu a dodal, že práce v Křelově byla jedním z jeho největších zážitků v životě. "Zatím jsem nic podobného nedělal. Rád dělám nové věci," konstatoval fotograf.

"Byl to zvláštní zážitek. Poté, co jsme se všichni svlékli, zavládlo těžko popsatelné ovzduší intimity. Nepanoval přitom žádný stud a osobně jsem z toho měla příjemný pocit," svěřila se Právu zhruba třicetiletá Jana.

"Přijeli jsme, protože milujeme pana Saudka," uvedli jako důvod své účasti starší manželé z Brna.

Psycholog projekt považuje za zajímavý

Mezi účastníky byl i psycholog Lubomír Smékal z Olomouce. "Projekt považuji za zajímavý. Baví mě dělat neobvyklé věci a pro účast jsem se rozhodl i proto, že jsem přesvědčen, že když se člověk svlékne do naha, nedělá nic nemravného," svěřil se Právu.

Vzniklá fotografie se Saudkovým autogramem, kterou jako odměnu obdrží všichni účastníci v digitální podobě, bude vystavena od 19. září v olomouckém restaurantu Podkova. Snímek poté zamíří do aukce, jejíž výtěžek organizátoři věnují  sdružení Malý Noe.

"Peníze podpoří projekt výstavby zařízení pro bezprizorní děti  v Olomouci - Topolanech," sdělil Právu člen jeho správní rady Jaroslav Strejček.

Akce se původně chystala na Blažejské náměstí v Olomouci, kde sídlí církevní škola. "Ta se ozvala, že si nepřeje, aby na fotografiích byla vidět jejich budova, což jsme samozřejmě nemohli zaručit. Proto bylo zvoleno jiné místo, jehož prostor je navíc unikátnější," uvedl Vysloužil s tím, že celá akce si nekladla za cíl pobuřovat nebo dráždit. "Je v první řadě poctou uměleckému aktu a lidskému tělu, nikoliv exhibicí," zdůraznil organizátor.

Po do dobu akce byla historická pevnost uzavřena pro veřejnost. Přijata byla i přísná bezpečnostní opatření.

Světový rekord ve skupinovém aktu vytvořil letos v květnu Američan Spencer Tunick, když na náměstí Zócalo v Mexico City vyfotil osmnáct tisíc nahých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám