Hlavní obsah

Svišť z Punxsutawney předpověděl brzký příchod jara

Punxsutawney

Svišť Phil z pensylvánského městečka Punxsutawney během tradičního rituálu předpověděl, že jaro letos přijde brzy. Když nejslavnější svišť v americkém státě Pensylvánie za svítání vylezl ze své nory, nespatřil svůj stín. „Jaro přijde brzy, je to jisté,” zní podle Pensylvánské turistické kanceláře už 134. sviští předpověď, kterou oznámili při ceremoniálu svišťovi opatrovníci s klobouky na hlavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svišť v Punxsutawney předpověděl brzký příchod jaraVideo: AP

 
Článek

Sviště Phila probudil dav lidí skandující jeho jméno. Hlodavec pak byl vyzdvižen před shromážděnými do vzduchu, aby mu mohla být provolávána sláva. Zvíře se pevně chopilo rukavice opatrovníka a pověřený zasvěcenec pak oznámil svišťovu meteorologickou předpověď.

Ve skutečnosti je Philova predikce předem stanovena skupinou, která má Phila na starosti, na malém kopci Gobbler's Knob u Punxsutawney. Místo se nachází asi 65 mil (105 kilometrů) severovýchodně od Pittsburghu.

Tradice říká, že pokud Phil spatří svůj stín, potrvá zima dalších šest týdnů.

Plný titul hlodavce z městečka severovýchodně od Pittsburghu zní "Phil z Punxsutawney, věštec všech věštců, mudrc všech mudrců, prognostik všech prognostiků a mimořádný prorok počasí" a podle místního "svištího klubu" je jeho názor vždy správný.

Ačkoliv svišť určuje počasí v Pensylvánii už od konce devatenáctého století, jeho úspěšnost není nijak závratná, dlouhodobě se pohybuje pod 40 procenty, v posledních 30 letech však vzrostla na téměř poloviční úspěšnost.

Lednové počasí připomíná jaro. Teploty stoupaly nad 15 stupňů, padaly rekordy

Počasí

PETA navrhuje robota

Proti tradici se však staví ochránci zvířat, kteří nesouhlasí s vytahováním zvířete z jeho nory. Na pódiu je podle nich vystavován velkému stresu. Proto PETA v dopise organizátorům navrhuje, aby uvažovali o změně tradice.

PETA v dopise pouze nekritizuje, ale přichází rovnou s návrhem řešení. Je podle ní možné využít moderní technologie a zvíře nahradit umělou inteligencí. „Novinka by jistě zvedla povědomí a zájem o vaši tradiční událost,” píše se v dopise, k němuž se sami organizátoři zatím nevyjádřili. [celá zpráva]

Na Šumavě hrozí velká voda, Vydra dosáhla povodňového stupně

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám