Hlavní obsah

Na Hromnice o robota více. Ochránci zvířat chtějí sviště Phila ušetřit

Novinky, nčs

Svišť Phil z pensilvánského městečka Punxsutawney je skutečnou celebritou také díky populárnímu filmu Na Hromnice o den více. Zvíře, které podle tradice začátkem února předpovídá počasí, by však mohl nahradit robot. Pořadatele oblíbené akce k tomu vyzvala organizace PETA bojující za práva zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Svišť Phil je nedílnou součástí tradice.

Článek

Organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je největší neziskovou organizací bojující za práva zvířat na světě. Není tak divu, že se zajímá i o každoroční tradici v městečku Punxsutawney v Pensylvánii.

Vždy druhý únorový den místní obyvatelé a návštěvníci městečka slaví událost, při které je svišť Phil jakýmsi věštcem počasí. Tradice říká, že pokud Phil spatří svůj stín, potrvá zima dalších šest týdnů.

Ačkoliv svišť určuje počasí v Pensylvánii už od konce devatenáctého století, jeho úspěšnost není nijak závratná, dlouhodobě se pohybuje pod 40 procenty, v posledních 30 letech však vzrostla na téměř poloviční úspěšnost.

Nespolehlivý sviští meteorolog zklamal USA, zemi bude i nadále sužovat mráz

Koktejl

Proti tradici se však staví ochránci zvířat, kteří nesouhlasí s vytahováním zvířete z jeho nory. Na pódiu je podle nich vystavován velkému stresu. Proto PETA v dopise organizátorům navrhuje, aby uvažovali o změně tradice.

„Ta zvířata nežijí příjemný život,” myslí si prezidentka neziskové organizace Ingrid Newkirková. Svišť Phil žije po většinu roku v nedaleké zoo, vytahován je pouze druhého února, kdy splní svoji roli.

Zájem u mladé generace

PETA v dopise pouze nekritizuje, ale přichází rovnou s návrhem řešení. Je podle ní možné využít moderní technologie a zvíře nahradit umělou inteligencí. „Novinka by jistě zvedla povědomí a zájem o vaši tradiční událost,” píše se v dopise, k němuž se sami organizátoři zatím nevyjádřili.

„Dnešní mladá generace se rodí do světa terabytů a vytažení sviště z nory jim nestojí ani za smsku. Ignorování vývoje demografické situace by mohl v budoucnu znamenat konec vaší tradice,” upozornila na závěr PETA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám