Hlavní obsah

Svět v údivu: Selfie tyč měli v Československu už v roce 1969

Občas se stane, že v nějakém filmu se objeví vynález, který se stane skutečností až mnohem později. Jedním takovým případem je dnes ohromně populární selfie tyč, která se objevila už ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové... z roku 1969.

Foto: Profimedia.cz

Selfie tyč

Článek

V jedné z počátečních scén vytáhne postava, kterou hraje Iva Janžurová, teleskopickou tyč s fotoaparátem na konci a přesně ve stylu miliónů dnešních turistů si udělá společnou fotku se svým manželem, který se zrovna chystá odcestovat do minulosti. Snímek je následně ihned vytištěn na konci tyče.

Vtipný případ se po téměř 50 letech od uvedení filmu dostal i do zahraničí, píše o něm například americký technologický web The Verge nebo jiné zahraniční zábavní weby. Velký ohlas sklízí i na sociální síti Reddit.

Všichni poznamenávají, že česká verze je vlastně lepší než ty současné, protože fotoaparát je maličký a fotku lze navíc ihned vytisknout, a to rychleji než třeba u polaroidu.

Sci-fi komedie Oldřicha Lipského si pohrává s myšlenkou, jak by ovlivnila předčasná smrt Alberta Einsteina vývoj na Zemi. Lidstvo totiž není v roce 1999 spokojeno se současnou situací, protože ženám rostou vousy a nemohou mít děti, za což můžou fanatici s G-bombou.

Ti jsou podle vědců důsledkem Einsteinových objevů, a tak je trojice vědců vyslána zpět v čase, aby vědce zabila. Expedice se ale nezdaří, a jsou proto vyslány další, jenže nastanou komplikace a dochází k celé řadě časových paradoxů.

Reklama

Výběr článků

Načítám