Hlavní obsah

Svět pod hladinou Vltavy

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Pod hladinou Vltavy žijí desítky druhů ryb. Od těch nejmenších, jako jsou vzácné koljušky tříostné, až po několikametrové sumce. Nyní můžete pod hladinu nahlédnout a zůstat suší. V paláci Kinských je výstava s názvem Akvárium, kde uvidíte až 25 druhů ryb.

Svět pod hladinou VltavyVideo: Novinky

 
Článek

Sedmnáct velkých nádrží v podzemí paláce pojme 25 000 litrů vody a najdete v nich jak běžně známé ryby, tak i ty ohrožené. Mezi nimi například střevli potoční nebo už zmíněnou koljušku tříostnou.

I přesto, že kapr je běžně známá ryba, exemplář, který mají na výstavě, vás určitě překvapí. V akváriu tu mají patnáctiletého kapra, který měří téměř celý metr. Jeho obří tělo vás opravdu zaskočí.

Kromě kapra jsou tu ale i další ryby, jejichž rozměry jsou nemalé. Prohlédnout si tu můžete dvoumetrového sumce, který byl ale momentálně na období tření převezen zpět do rybníka, a téměř metrovou štiku. Z dalších známých ryb tu najdete okouna, pstruha, ale i candáta.

K vidění je i jeseter

Ryby jsou v akváriích krmeny jednou denně. V zimním období se frekvence krmení snižuje, většina ryb je v klidovém stavu a potravu přijímají jednou za týden až čtrnáct dní.

Zajímavou rybou, kterou v řece jen tak neuvidíte, je určitě jeseter. Poznáte ho podle typické nestejnoměrné ocasní ploutve. Jeho šupiny jsou stejné jako šupiny žraloka a jeho vzezření připomíná spíše prehistorického živočicha. V českých podmínkách jsou v posledních letech znovu vysazováni a potkat je tak můžete především na Orlické přehradě. Oblíbenou rybou jsou především proto, že se z nich získává kaviár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám