Hlavní obsah

Sumomomomomomomomo. Jméno, které děsí komentátory dostihů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Japonsku dnes asi nenajdete populárnějšího koně, než je klisna Sumomomomomomomomo. Díky dlouhému jménu byla známá už dřív, její první vítězství z ní však udělalo hvězdu číslo jedna. Tokijské dostihové závodiště již začalo prodávat její plyšovou podobiznu a registruje obrovské množství požadavků, aby hračka Sumomomomomomomomo byla k prodeji i online.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jméno, které komentátory rozpláče či vyděsí. Tak popisují nadšení fanoušci pojmenování klisny Sumomomomomomomomo, která se v poslední době stala hitem japonské (nejen) dostihové scény.

Mladá klisna se zatím zúčastnila pouze 12 závodů, i tak si ale stihla vydobýt víc pozornosti než jiní koně. Vše vygradovalo na počátku listopadu, kdy se Sumomomomomomomomo podařilo vyhrát.

A nadšení fanoušci si nepřejí nic jiného, než aby klisna vyhrávala dál a oni mohli dál poslouchat rychle drmolící komentátory popisující dramatické dění v cílové rovince, jak se snaží popasovat s devítislabičným jménem.

Obrovská podpora hnala klisnu i za premiérovým vítězstvím. „Když slyšíte takové povzbuzování, když jste v cílové rovince, je to skvělé,“ uvedl její žokej Naoki Mačida pro server Nikkan Sports. S klisnou Sumomomomomomomomo se o přízeň publika bát nemusí.

V bizarní japonské show běhají ženy do prudkých kopců

Koktejl

Její jméno mimochodem není jen obyčejný shluk opakujících se slabik. Vychází ze známého japonského jazykolamu „Sumomo mo momo, momo mo momo, sumomo mo momo mo momo no uči“, který v překladu znamená „Švestky jsou broskve a broskve jsou broskve a švestky a broskve jsou oba typy broskví“ (tedy že patří do stejné čeledi).

Reklama

Výběr článků

Načítám