Hlavní obsah

Studené vody Dyje přilákaly plavce

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

I když vládní opatření proti šíření korovanirového onemocnění zmařila plánovaný letošní 46. ročník závodu otužilců a příznivců plavání v distančním ploutvovém plavání pod názvem Vánoční kilometr, do Dyje nakonec v malých skupinách vstoupilo přes dvacet plavců. Jen tak. Protože jsou zvyklí jezdit 26. prosince na tradiční akci do Břeclavi, přijeli i letos.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Plavci si místo závodu alespoň zatrénovali ve studené Dyji.

Článek

„Vzhledem k vyhlášeným opatřením bylo vyloučeno, abychom letošní akci uspořádali. Je mi to líto. Měl to být 46. ročník,“ řekl Právu Milan Vojta z břeclavského klubu Nautilus, který byl tradičním pořadatelem oblíbené akce. Třeba loni, i když setkání plavců v Břeclavi bylo pravidelně v termínové kolizi s jinými podobnými akcemi v zemi, dorazilo na závod v Dyji pětašedesát plavců z domova i zahraničí.

Přátelé plavci, kteří si druhý vánoční svátek po všech letech už nedovedou představit bez akce, se ale stejně do Břeclavi vydali. „Někteří si alespoň přijeli zatrénovat. A já jsem se na ně rád přišel podívat, na kamarády,“ uvedl Vojta. Do vody vstoupili otužilci i plavci v neoprenech.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Do vody postupně vlezlo na dvacet lidí.

A nechyběl ani obvyklý návštěvník akce plavec Petr Mihola z klubu Fides Brno. „Akce v Břeclavi je nám blízká, že se letos nekoná, je nám líto. Tak jsme si přijeli aspoň zaplavat sami. Do vody jsme šli jako skupinka šesti lidí, abychom neporušili žádné vládní nařízení,“ řekl Mihola.

Do vod řeky postupně vstoupilo kolem dvaceti plavců. Podle svých sil a schopností zvolili různě dlouhý pobyt ve vodě a odplavali podle uvážení od 250 metrů po zhruba tři čtvrtě kilometru. Přijeli i známí milovníci dobré nálady a recese ze Skorpenu Přerov. Spolu s Pavlem Rákosem z přerovského klubu koupel ve vodě absolvoval i jeho osmiletý syn. Plavecký trénink absolvoval na zádech otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám