Hlavní obsah

Štěně se narodilo s tlapkami naopak, po operaci se muselo naučit chodit

Úspěšnou operaci i následnou rekonvalescenci má za sebou fenka krysího teriéra jménem Siggi, která měla kvůli vrozené vadě přední tlapky převrácené. Po operaci, kterou vykonali veterináři na oddělení fakultní nemocnice na oklahomské univerzitě v USA, se musela naučit chodit, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Štěně krysího teriéra, ilustrační foto.

Článek

Klinika měla s podobným zákrokem již zkušenosti, v roce 2019 tamní veterináři provedli podobný zákrok u štěněte anglického foxhounda jménem Milo.

„Stejně jako u Milo, i u Siggi se zdálo, že je problém u tlapek. Ve skutečnosti byl ale v loktech,” uvedl v tiskové zprávě zvířecí chirurg Erik Clary.

„Z důvodů, na které nemáme zcela odpověď, lokty těchto pacientů v raném věku vypadávají z kloubů a výsledkem je silná rotace předních končetin a neschopnost chůze,” vysvětlil.

Operace Siggi se uskutečnila 12. května. Fenka měla tehdy pouhé tři týdny a vážila necelé dvě kila. Její stav byl kromě této vady ještě ztížen tím, že trpěla deformitou v části dolního lokte.

„CT vyšetření nám pomohlo naplánovat složitější postup, který vyžadoval záměrné zlomení loketní kosti, aby se končetina otočila,” popsal proceduru Clary.

Do 29. června měla Siggi přední končetiny v dlaze, poté mohla začít s rekonvalescencí, během níž se musela naučit chodit.

„Prokázala, že se docela rychle učí,” řekl Clary a dodal, že nyní i díky pomoci skupiny na záchranu zvířat v Dallasu, která se o fenku stará, už zvládá řadu běžných psích věcí, jako je například nahánění míčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám