Hlavní obsah

Stanice metra v čínské pustině už našla své využití

Před třemi lety se stanice metra Cchao-ťia-wan terčem posměchu doma v Číně i ve světě. Vedla totiž doprostřed hustě zarostlé prázdné oblasti a k moderním eskalátorům vedla jenom stará bahnitá cesta. Nyní je vše jinak a celá oblast se změnila k nepoznání.

V Číně nejdřív postavili metro uprostřed pustiny, až pak kolem něj začali budovat městoVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Stanice metra vedoucí do venkovských oblastí Čchung-čchingu ve střední Číně byla bez povšimnutí otevřena v roce 2015. O dva roky později však vzbudily fotografie východů metra „do nikam“ rozruch na čínských sociálních sítích a posléze vyvolaly ohlas i ve světě. V České republice se nešlo vyhnout srovnání se stanicí v pražských Letňanech.

Velká stanice zela prázdnotou, zastavovaly v ní vlakové soupravy, a dokonce v ní i pracovali zaměstnanci. „Teď to není možná ta nejpopulárnější stanice, ale v budoucnu se tu počítá s masivní zástavbou,“ hájil se čchungčchingský dopravní podnik.

Ovšem zatímco v Letňanech se dvanáct let po otevření řeší, co se zde vybuduje, v Číně už situace pět let po otevření vypadá zcela jinak. Na místě místo stromů a křoví dnes stojí výškové budovy a ve stanici metra panuje čilý ruch.

Čínské město postavilo stanici metra v divočině

Koktejl

Čchung-čching je jedno ze čtyř takzvaně přímo spravovaných měst, která v podstatě mají status provincie a patří k nim rozsáhlé venkovské oblasti. A právě ty používá k téměř raketovému růstu. Rozloha Čchung-čchingu činí přes 82 tisíc kilometrů čtverečních, což je více, než má Česká republika.

Důkazem tempa urbanizace je nárůst počtu obyvatel v metropolitní části (mimo venkovské oblasti). Před deseti lety městkou část obývalo kolem 11 milionů lidí. Nyní jich je 15,8 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám