Hlavní obsah

Hodiny posledního soudu: Ke konci zbývá stále 100 sekund

Symbolické hodiny posledního soudu od roku 1947 ukazují, jak moc je lidstvo blízko celosvětové katastrofě a případnému zániku. Dvanáctá hodina má znázorňovat čas zániku, podle správců hodin nás od ní zatím dělí 100 sekund. Ručičky byly na tuto hodnotu posunuty v roce 2020 a dál na ní setrvávají.

Záznam: Správci posouvají hodiny posledního souduVideo: Reuters

 
Článek

Již třetím rokem se ručička nepohnula a zůstávala nejblíž půlnoci, co kdy byla. Překonala i historické minimum dvou minut k riziku absolutní zkázy z roku 1953.

Původně měly hodiny symbolicky varovat před nukleárním nebezpečím, nyní ale správci, redakce časopisu Bulletin of Atomic Scientists, varují před všemi hrozbami, které mají potenciál zničit lidstvo.

„Ručičky se drží na 100 sekundách do půlnoci. Ale to není dobrá zpráva, ve skutečnosti to ukazuje na to, že jsme zaseklí v nebezpečné chvíli, která nepřináší ani stabilitu, ani bezpečnost,“ uvedla doktorka Rachel Bronsonová, politoložka a ředitelka časopisu Bulletin of the Atomic Scientists.

V současné době lidstvo ohrožují nejen pandemie covidu a klimatické změny ale i stupňující se napětí na ukrajinsko-ruské hranici, které by mohlo v případě nejhoršího scénáře přerůst v obrovský vojenský konflikt.

Redakce odborného časopisu se kvůli hodinám schází dvakrát ročně a posuzuje nebezpečí z hlediska řady faktorů – politiky, energie, zbraní, diplomacie, klimatických změn, jaderných hrozeb, možnosti bioteroristického útoku či úrovně technologií umělé inteligence.

Správci posunuli hodiny posledního soudu. Do půlnoci zbývá 100 vteřin

Zahraniční

Bulletin of Atomic Scientist je akademický magazín, který v roce 1945 založili lidé, již se podíleli na projektu Manhattan, tedy na vývoji amerického jaderného arzenálu.

Hodiny posledního soudu založené o dva roky později měly sloužit jako výstražný budíček před hrozbami, kterým lidstvo čelí.

Od roku 1947 se ručičky hodin tam či v před posunuly celkem 24krát, naposledy v roce 2020 na 100 sekund před dvanáctou, kde zůstaly i po celý loňský rok.

Nejdéle od zkázy lidstvo dokázalo být na konci studené války. V roce 1991 se ručičky posunuly na 17 minut před dvanáctou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám