Hlavní obsah

Spirit ujel rekordní vzdálenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký robot Spirit, kterého na Marsu sužovaly technické problémy, opět překonal rekordní vzdálenost, jakou kdy nějaký přístroj v jednom dni po povrchu planety urazil. A navíc je také schopný detailně měřit teplotu atmosféry Marsu - tedy provádět něco, s čím se před jeho přistáním vůbec nepočítalo.

Foto: Barbora Janečková

Sbor Cantica laetitia

Článek

Díky nečekaným schopnostem jednoho z přístrojů bude vůbec poprvé možné sledovat, jak se teploty atmosféry v delším časovém horizontu mění v souvislosti s nadmořskou výškou - a to až do výše nejméně jednoho kilometru.

Umožní to malý spektrometr, který byl původně určen hlavně pro studium minerálního složení půdy a hornin a jenž nyní vědci obrátili směrem k obloze. "O tom jsme opravdu neuvažovali, dokud jsme se nedostali na povrch," řekl Don Banfield z Goddardova centra amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). 

Podobná data se dosud podařilo získat pouze v krátkém časovém intervalu při několika přistáváních modulů na planetu - teď však Spirit bude teplotní profily marsovské atmosféry pravidelně zaznamenávat až do konce své mise. A brzy se k němu připojí i jeho dvojče Opportunity, které se nachází na opačné straně Marsu.

Sonda - geolog

Spirit nejprve pečlivě zkoumal kámen nazývaný Adirondack. Sňal prach z kamene a po jeho očištění pořídil mikroskopické snímky. Robot poté provedl vrty 2,7 milimetrů hluboké do skály na povrchu Marsu. Skála byla prý odolnější, než se očekávalo, proto práce trvala až tři hodiny.

Vědci očekávají, že tímto geologickým průzkumem povrchu planety se jim podaří získat podrobnější poznatky o minulosti a složení Marsu.

Po důkladném průzkumu Adirondacku se Spirit poprvé s využitím autopilota rozjel k dalšímu cíli - kameni přezdívanému White Boat (Bílý člun) - a podařilo se mu překonat rekord. Na Marsu totiž během jednoho dne urazil skoro 21 metrů.

Dosavadní rekord drželo jiné vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) - Sojourner -, který byl na Marsu v roce 1997. "Základním cílem Spiritu  bylo jet tak dlouho, jak to jen bude možné," uvedl manažer mise Jim Erickson.

Opportunity přinesl detailní snímky půdy

Poté, co Opportunity poprvé sjel na povrch rudé planety a vysunul mechanické rameno, s jehož pomocí by měly být z povrchu Marsu odebírány vzorky, vyslal na Zemi snímky povrchu rudé planety, které zahrnují celé kruhové panorama v okolí robotu.

Opportunity už zmapoval půdu v místě svého přistání. Na mikroskopických snímcích jsou mimo jiné k vidění podivné dokonalé kuličky.

"Různorodost tvarů a barev naznačuje, že částečky utvářela škála příčin," uvedl americký astrogeolog Ken Herkenhoff.

Zaoblené tvary kamínků údajně mohou mít různé příčiny, včetně obroušení vlivem vody. Viditelné dírky v oblázcích však mohou spíše odkazovat na jiný původ - dopady meteorů či vulkanickou činnost.

V některých místech okolí robota je rovněž zvýšená koncentrace nerostu hematitu, který rovněž vzniká v tekuté vodě, nebo může být pozůstatkem vulkanické lávy bohaté na železo.

Opportunity nadchnul vědeckou oblast

Geologové jsou Opportunity nadšeni. Zjišťují, zda na rudé planetě v minulosti bylo prostředí vhodné pro přežití živých organismů.

"Vědci byli nadšení, když viděli nové detaily skalních útesů, tvořených řadou vrstev," sdělil tým vědců z vesmírné laboratoře NASA v kalifornské Pasadeně.

Zaslané fotografie údajně "ukazují, že tenké vrstvy nejsou vždy vodorovné jako linky v sešitě".

Místo toho lze při pozorném pohledu odhalit, že linie se střetávají a opět rozcházejí. To podle vědců naznačuje existenci proudu lávy, větru, nebo vody, který tyto vrstvy vytvořil.

Tip Novinek:

Prohlédněte si panoramatické fotografie z Marsu, které poslali roboti Opportunity a Spirit.

Reklama

Související články

Spirit odpočíval kvůli bouři v Austrálii

Hromobití v Austrálii ve středu přerušilo signál a znemožnilo tak průzkum povrchu Marsu. Americký pojízdný robot Spirit marně čekal na instrukce od vědců...

Spirit obnovil spojení se Zemí

Spojení s pojízdným robotem Spirit, které bylo zřejmě kvůli technické závadě ve středu večer přerušeno, se v pátek podařilo obnovit. Americký Národní úřad...

Výběr článků

Načítám