Hlavní obsah

Souboje světelnými meči jsou nyní ve Francii oficiálním sportem

Novinky, tcs

Z filmových diváků se zřejmě nenajde jediný, který by neznal povinnou výbavu každého člena řádu Jediů z kultovních Hvězdných válek. Souboje světelnými meči se mezi fanoušky snímků této řady staly natolik populárními, že je francouzský šermířský svaz nyní uznal za oficiální soutěžní sport.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Souboje světelnými meči jsou nyní ve Francii oficiálním šermířským sportem.Video: AP

 
Článek

Světelné meče jsou legendární fiktivní zbraně, jejichž zhruba 90 centimetrů dlouhou čepel tvoří magneticky uzavřená plazma a se kterými dokáží Jediové či jejich nepřátelé Sithové přepůlit člověka jediným mávnutím. Kvůli bezpečnosti a existenci fyzikálních zákonů počítá nový sport pochopitelně pouze s jejich svítícími plastovými náhražkami.

Duely s těmito svítícími meči jsou nyní ve Francii oficiálním šermířským sportem. Tamní šermířský svaz si od zavedení nové disciplíny slibuje oslovení mladých lidí, kteří o šerm v jeho dosavadní podobě nemají zájem.

I přesto, že jde o plastové zbraně, účastníci musí nosit ochranné vybavení, zejména helmu.

Souboj musí dobře vypadat

Oproti klasickému šermu má souboj světelnými meči jedno zvláštní pravidlo. Pokud se chce pokusit šermíř o zásah musí před tím meč napřáhnout tak, aby se hrot zbraně nacházel za ním.

Zřetelné nápřahy se v šermu nepoužívají, protože zbytečně signalizují protivníkovi, kam bude vedený úder a dávají mu čas provést protiútok. Slouží však dobře v šermu scénickém, protože souboj je pak efektnější. To právě platí i o soubojích světelnými meči.

„Body se udělují v závislosti na tom, kam byl veden zásah: Pět bodů za hlavu, tři za nohy. Kdo první dosáhne 15 bodů, vyhrál,“ sdělil agentuře AP 49letý Phillip Bondi z francouzských Mét. Bondi, povoláním policista, se šermu věnoval přes dvacet let, teď ale náruživý fanoušek Hvězdných válek vyměnil čepel chladnou za čepel svítící.

Zda tento poněkud neobvyklý krok francouzské federaci vyjde a do šermíren přiláká díky světelným mečům více dětí, je zatím daleko, předaleko ve hvězdách.

Reklama

Výběr článků

Načítám