Hlavní obsah

Slunce krouží kolem Země, myslí si 28 procent Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Se zjištěním, které šokovalo ruské učitele, přišli v těchto dnech sociologové z moskevského střediska VCIOM. Celkem 28 procent ruských občanů se podle průzkumů domnívá, že Slunce obíhá kolem Země. Přesně 30 procent je přesvědčeno, že první lidé žili ve stejné době jako dinosauři. A jen 18 procent ruských občanů odmítá existenci jakýchkoli nadpřirozených sil a jevů.

Článek

"Věc není jen v tom, že se v posledních desetiletích snížila kvalita výuky. To se týká jen těch nejmladších," poznamenal k výsledkům ředitel VCIOM Igor Ejdman. Podle něj se hlavně lidé, kteří získali v sovětských školách dobré představy o skutečné podobě světa, dostali pod vliv "pseudovědeckých, mystických a náboženských informací" šířených i médii.

Celých 57 procent respondentů nyní odpovědělo, že veškerá existující radioaktivita je dílem lidských rukou. Přesně 45 procent Rusů si myslí, že antibiotika ničí viry i bakterie. Čtvrtina je přesvědčena, že pohlaví dítěte určují geny matky a 14 procent v průzkumu VCIOM uvedlo, že radioaktivity v mléce se lze nejlépe zbavit jeho převařením.

Rusové přitom často a rádi zdůrazňují kvalitu svého školského systému ve srovnání například se západními školami. V ruských médiích bývají karikovány zprávy z USA, kde se v některých státech diskutuje o tom, zda kromě Darwinovy teorie vyučovat i kreacionistickou teorii tvrdící, že člověka a celý svět stvořil Bůh.

Rusové odpovídali špatně z legrace, tvrdí noviny

V deníku Izvestija se nyní pokusili výsledek průzkumu VCIOM interpretovat tím, že lidé v žertu volili špatné odpovědi. Ejdman to však odmítá. V tomto případě prý nedostalo 1600 respondentů otázky s nabídnutými možnostmi odpovědí, ale text, v němž byly smíchány platné a neplatné vědecké informace. Lidé měli ohodnotit jejich důvěryhodnost.

Více než vědě důvěřují dnešní Rusové nadpřirozenu. V Boha věří podle VCIOM 55 procent respondentů, fatalisty je 42 procent. Rituály a znamení jsou důvěryhodná pro 23 procent, odplatu za vlastní hříchy očekává 19 procent. Celých 16 procent Rusů věří v blíže nedefinovanou "vyšší sílu" a desetina se řídí podle horoskopů. Desetina Rusů se podle průzkumu ze všeho nejraději zabývá magií a léčitelstvím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám