Hlavní obsah

Slovenští Romové možná natočí svůj sitkom

Právo, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští Romové chtějí prosadit, aby se na Slovensku natočil autentický sitkom z prostředí Romů. S tímto návrhem přišel v pátek za ministrem zahraničí Eduardem Kukanem předseda Romské iniciativy Slovenska Alexander Patkoló.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Mělo by se natočit něco podobného jako je Show Billa Cosbyho, ale z romského prostředí," řekl Patkoló.

Podle něho by nová forma prezentace Romů přinesla nový pohled společnosti na řešení základních životních podmínek Romů. Ministr Kukan to považuje za dobrý nápad, když v případě zmíněného amerického seriálu došlo v USA k změně klimatu a k důraznějšímu odmítání rasistických projevů.

Romská rodina ve městě

Hlavními postavami seriálu s předběžným názvem Balážovi aneb Cikáni jsou do města má být Anton Baláž - vlastník firmy, která maluje byty - a jeho manželka Terka, která vyrůstala v dětském domově. Do bytu v okresním městě se spolu s Tónem a Terkou navíc nastěhuje jejich šest dětí a Tónovi rodiče. V seriálu se ale prý mají kromě humorných situací objevovat i dramatické zápletky: láskou počínaje a drogami, interrupcí, krádeží a lichvou konče.

"Chceme udělat rodinný seriál. Nechceme jít za Romy do vesnic, ukazovat jim jak žijí a že například nemají záchody. To oni sami vědí. Základem bude modelová situace, kdy si jeden úspěšnější romský podnikatel koupí byt v domě, kde žije většinové obyvatelstvo," řekl autor námětu Oleg Makara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám