Hlavní obsah

Slony vánoční stromky baví, dostanou ovšem jen ty neprodané

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Dvůr Králové/Praha

Vánoční svátky jsou za námi a většina domácností se již zbavila nebo zbavuje stromečků. Ty, které se během Vánoc nestihly prodat, našly využití v zoologických zahradách. Zvláště pro slony se jedná o zajímavé zpestření jejich výběhů, ale také jídelníčku, zejména pokud stromečky chovatelé dozdobí ovocem.

Podívejte se, jak si sloni „pochutnávají” na vánočních stromcíchVideo: Novinky

 
Článek

V Zoo Praha využili podle mluvčí Lucie Dosedělové na 250 stromků. „Stromečky slouží ke krmení nebo také jako enrichment. Je to pro zvířata hlavně zpestření, a to nejen krmné dávky, ale také ve výběhu, kam jim chovatelé stromečky umisťují,“ uvedla.

Za enrichment považují chovatelé vše, co zvířatům obohacuje a zpestřuje jejich pobyt v zajetí. Může se jednat o různé hračky či právě nápaditě nachystanou potravu. Například v případě slonů či goril tak zdobí chovatelé stromky ovocem. Nevyužité vánoční stromky v pražské zoo našly využití například i u bizonů, žiraf, velbloudů či ve voliérách ptactva.

Podle Dosedělové ale mohou využívat jen neprodané kusy. „Rozhodně ne ty odstrojené. Mohly by obsahovat zbytky ozdob nebo háčky,” dodala.

Raději mají ovocné stromy

Stromečky po Vánocích dostaly i slonice v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem. „Jsou to smrky, které nám dali sponzoři v rámci enrichmentu. Dostáváme je zpravidla jednou ročně, během vánočních svátků,” uvedl zdejší ošetřovatel slonů Václav Kulhánek. Dodal, že podobně výběh zpestřují například i během Halloweenu, kdy do výběhů dávají dýně.

V královédvorské zoo v současnosti žijí tři samice slona afrického. K Saly a Umbu se v říjnu přidala samička Drumbo z vídeňské zoo. Chovatelé přitom už vypozorovali, jaké stromky slonicím chutnají. „Co se týče smrků, ty asi více chutnají Saly. Ta není tak vybíravá jako Umbu nebo Drumbo. Oproti tomu Drumbo má zase raději modřín či borovici,” zmínil Kulhánek.

Ve Dvoře Králové se narodilo mládě vzácného kočkodana

Koktejl

Ošetřovatel Novinkám také vysvětlil, že tyto stromy zas takovou pochoutkou pro slony nejsou. „Sloni primárně žerou ovocné stromy, jabloně, třešně. Čím sladší dřevo je, tím je to pro ně lepší. Toto je pro ně čistě zpestření, spíš jen zábava, kdy oždibují jehličí a hrají si s tím,” uvedl. Pro slony je také důležité, aby měli čerstvé stromky. I z toho důvodu jsou ty, které zdobily během Vánoc domácnosti, nevyhovující. „Není to pro ně úplně ta nejlepší, nejchutnější strava,” dodal Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám