Hlavní obsah

Slavná rapperka svým tweetem o koronaviru zaměstnala politiky a vědce tří zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době sociálních médií se internetem šíří řada informací, které bez ohledu na svou pravdivost mají na veřejnost silný dopad. Když pak nepravdivou informaci začne šířit slavná zpěvačka, jejíž účet sleduje přes 20 milionů lidí, nastane téměř absurdní divadlo. Tweet rapperky Nicki Minaj o kamarádovi jejího bratrance a jeho nateklých varlatech po očkování zaměstnal politiky a vědce Trinidadu, USA a Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Nicki Minaj

Článek

V pondělí slavná americká rapperka pocházející z Trinidadu na Twitteru zveřejnila zavádějící informaci ohledně vedlejších účinků očkování v rámci série tweetů, v nichž vysvětlovala, proč vynechala letošní Met Gala (tradiční módní benefiční galavečer v New Yorku).

Uvedla, že není očkovaná, protože ještě nestihla nasbírat veškeré potřebné informace, a na galavečeru bylo očkování vyžadováno. „Pokud se nechám očkovat, nebude to kvůli Met Gala. Udělám to, až budu cítit, že toho vím dost. Pracuju na tom,“ uvedla Minaj a vybídla své fanoušky, ať se chovají zodpovědně a nosí roušky. Poprask vyvolal až její další tweet.

„Můj bratranec na Trinidadu se nenechá očkovat, protože jeho kamarád se nechal a stal se z něj impotent. Varlata mu otekla. Kamarád měl týdny do svatby, ale teď jeho přítelkyně svatbu zrušila. Takže se pomodlete a ujistěte se, že jste spokojeni se svým rozhodnutím. Nenechte se šikanovat,“ napsala Nicki Minaj.

Trinidadské ministerstvo zdravotnictví mělo co dělat

Podobných informací začínajících stylem „kamarád mého kamaráda“ létá po internetu plno. Když ale takový tweet napíše slavná zpěvačka, nastane opravdový kolotoč. Nejvíce bylo zaměstnáno ministerstvo zdravotnictví Trinidadu a Tobaga.

Oficiální prohlášení zveřejnilo ve středu. „V současné době není na Trinidadu hlášen žádný vedlejší účinek očkování týkající se otoku varlat. A žádný takový není znám ani ve světě,“ uvedl ministr zdravotnictví Terrence Deyalsingh.

„Jedním z důvodů, proč jsme nemohli odpovědět ihned slečně Minaj, je to, že jsme museli zkontrolovat, jestli se to, co říká, zakládá na pravdě, či nikoliv. Bohužel jsme tím včera strávili mnoho času,“ posteskl si Deyalsingh. Zpěvačka se totiž kontrolou původu zpráv moc nenamáhala.

Radši Nikki než Nicki

Mezitím na tweet reagovala i řada vědců. Mezi nimi i newyorský profesor mikrobiologie Florian Krammer.

„Pravděpodobnější vysvětlení jsou chlamydie. To taky může vysvětlovat, proč jejich vztah skončil. Zatímco doposud nemáme vakcínu na chlamydie, je řada vakcín proti ostatním pohlavně přenosným chorobám. Třeba proti žloutence typu B nebo papilomaviru. Možná šiřte tyhle informace místo misinformací,“ uvedl Krammer.

Dezinformace a misinformace
Dezinformace je lživá, klamná či falešná informace, která má za cíl ovlivnit úsudek a názor jedince, skupin osob nebo celé společnosti. Vyvolává zdání důvěryhodnosti a pravdivosti. Misinformace je s dezinformací často zaměňována. Jde rovněž o informaci chybnou, nepravdivou či zavádějící, nejde však o záměr. Někdy můžeme za misinformaci považovat i satirické pojetí zpráv.

Tím to ale nekončí. Historka o bratrancovu kamarádovi s nateklými varlaty se dostala k britské vládě. „Poletujících mýtů je velké množství. Některé jsou čistě bláznivé, některé z nich jsou vytvořeny k tomu, aby děsily,“ uvedl šéflékař britské vlády profesor Chris Witty. „Tohle je jeden z nich. Prostě to není pravda,“ dodal.

Dotazován na tvrzení Nicki Minaj byl i britský premiér Boris Johnson. Odvětil suše, že co se týče medicínských záležitostí, raději bude věřit Nikki Kananiové než Nicki Minaj. Doktorka Kananiová je ředitelka NHS pro primární péči.

„Lidé, kteří jsou na očích veřejnosti, ať už celebrity, nebo politici, by měli být velmi opatrní v tom, co říkají, a zcela jistě by neměli šířit nepravdy,“ uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Ozval se i Fauci a Bílý dům

V USA zareagovala CDC, která ve svém posledním updatu stránky s informacemi o očkování proti covidu-19 uvedla, že neexistují žádné vakcíny, včetně těch proti covidu-19, které by způsobovaly neplodnost u mužů nebo žen.

Přední americký bojovník proti covidu, imunolog Anthony Fauci se k Nicki Minaj rovněž vyjádřil.

Nechápu, proč lidé odmítají vakcínu, řekl papež cestou ze Slovenska

Zahraniční

„Je tu hodně misinformací, zejména na sociálních médiích, sociálních sítích. Jediná věc, jak proti misinformacím a dezinformacím můžeme bojovat, je poskytovat množství pravdivých informací, a vyvrátit tak ta tvrzení, která z její strany mohou být naprosto nevinná. Z ničeho ji neviním, jen by si měla dvakrát rozmyslet propagování informací, které nemají reálné základy,“ uvedl Fauci.

Zpěvačce se ozval i Bílý dům. Minaj původně tvrdila, že byla pozvána na návštěvu, Bílý dům později tuto informaci opravil. Nabídl jí pouze telefonickou konzultaci s lékařskými experty. Je to standardní součást programu, kterou americká vláda nabízí všem, kteří mají ohledně očkování nějaké pochybnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám