Hlavní obsah

Skotskému důchodci zakázali vstup do USA. V dotazníku omylem zaškrtl, že je terorista

Novinky, tcs

John Stevenson ze skotského Inverclyde chtěl se svou ženou Marion strávit vysněnou zimní dovolenou v New Yorku, jeho výlet však skončil dřív, než mohl pořádně začít. V elektronické registraci ESTA totiž udělal osudovou chybu. Zaškrtl v něm, že je terorista. Ihned, jak si chybu uvědomil, informoval příslušné úřady, obměkčit je se mu ale nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Dotazník ESTA mohou vyplnit obyvatelé vybraných zemí místo žádosti o vízum.

Článek

Manželé Stevensonovi měli odletět 3. prosince do New Yorku. Místo toho jsou však doma a pro americké úřady je sedmdesátiletý důchodce terorista.

Muž mohl špatně vyplnit adresu či datum narození, nic z toho by patrně jeho dovolenou neohrozilo, poznamenal server New York Times, který o události na přelomu listopadu a prosince informoval.

Jenže dotazník rovněž osahuje otázku: „Hodláte se zapojit nebo byl jste někdy zapojen do teroristických aktivit, špionáže, sabotáže nebo genocidy?“ A právě u této otázky důchodce omylem zaškrtl odpověď ano.

Důchodce může zažádat o drahá víza

Jakmile zjistil svoji chybu, snažil se Stevenson vše napravit „Zavolal jsem příslušným americkým úřadům a dal jim číslo svého pasu. Podívali se na moji žádost a oznámili mi, že jsem terorista,“ řekl Stevenson deníku Independent.

Nešťastný Skot má obavy, co bude dál. Nikdy neměl ani trestní záznam, u soudu byl pouze jednou coby porotce. „Můžou mi napíchnout telefon, co já vím,“ postěžoval si.

Jako označený terorista má stále šanci vstoupit do USA. Musí však požádat o vízum, což je dlouhý a ne zcela levný proces.

Stejnou chybu loni udělal Paul Kenyon, který vyplňoval dotazník pro své vnouče a označil ho jako teroristu. Víza nakonec získal, ale celý proces ho stál 3000 liber (86,4 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám