Hlavní obsah

Šimpanzice porodila v rekordním věku 56 let zdravé mládě

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manhattan

Velkého překvapení se dočkala zoologická zahrada v americkém Manhattanu v Kansasu. V úctyhodném věku 56 let se tam stala šimpanzice Susie matkou zdravé opičí holčičky pojmenované Nia. Ačkoli se šimpanzi obvykle dožívají maximálně 50 let, Susie svým porodem dokázala, že do starého železa ještě nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Susie a její novorozená dcera Nia v zoologické zahradě v kansaském Manhatannu.

Článek

O těhotenství šimpanzice se v zoo vědělo díky ultrazvuku, který podstoupila v červenci, ale všichni se zároveň obávali, jak to celé vzhledem k jejímu pokročilému věku dopadne.

„Před pár lety jsme Susie vzali na lékařskou kontrolu a už se neočekávalo, že by ještě mohla mít mládě. Přesto jsme u ní menopauzu nezpozorovali, ale menstruace se u ní projevovala velmi nepravidelně, proto jsme již s jejím těhotenstvím nepočítali,“ uvedl správce zoologické zahrady Mark Ryan.

Foto: Profimedia.cz

Malá Nia se tiskne ke své matce.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanzi se obvykle dožívají maximálně 50 let, Susie však v 56 ještě porodila mládě.

Přesto ošetřovatelé v červnu zjistili, že se šimpanzici zvětšilo břicho a vypozorovali některé změny v jejím projevu, které se podobaly právě chování během těhotenství. Ultrazvuk poté jejich podezření potvrdil.

Samotný porod Susie, která je považována za třetího nejstaršího šimpanze v Americe, proběhl bez komplikací, přirozenou cestou a bez pomoci ošetřovatelů. Susie přivedla na svět zcela zdravé mládě a i přes její stáří a šedý zákal v jednom oku se o malou Niu vzorně stará a dokonce ji i kojí.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se už neočekávalo, že by Susie mohla porodit potomka, nakonec se ní podařilo počít dravou dceru.

Reklama

Výběr článků

Načítám