Hlavní obsah

Silvestrovský projev Baldachýna republiky

Novinky, Tomáš Baldýnský, [www.baldachyn.cz]

[Úvod redakce] Vážení čtenáři, po jistém váhání jsme pověřili zpracováním novoročního "Slova ke čtenářům" pana Baldýnského. Ten však text dodal o den dřív , neboť prý nechce o Silvestru psát, ale "pořádně si vykropit budku". Kvalita článku ale nesplňuje naše kritéria, takže se ho pokusíme ukrýt do rubriky mezi hluchého soudce a hysterickou modelku.

Foto: Zdeněk Němec

Palubní deník Hanzelky a Zikmunda ve zlínském divadle.

Článek

Drazí spoluobčané, dámy a pánové, bratři a sestry, i ty, Františku.

Úvodem bych rád řekl, že nejsem sám, kdo vám dnes přeje Šťastný Nový rok. Jsou tu i moji přátelé: Okouzlující horrorová vraždící karatistka ve spodním prádle z planety Mars, song, který vám klepe monitorem, populární agent Klauth, nejvýznamnější muslim dneška al-Jackson...

...i můj milý přítel, ministr práce a sociálních věcí (na fotografii uprostřed).

A pak také náš šimpanz George.

Tento tým se sešel proto, aby vám nejen popřál šťastný rok 2004, ale  zároveň aby vás přivedl k zamyšlení. Konec roku bývá podnětem k bilancování, ale zároveň i ke spřádání plánů do budoucnosti. Každý z nás má svůj malý sen - chce ve svém životě něco změnit, stát se lepším. Přestat kouřit, zhubnout, upravit velikost svého poprsí, naučit se vařit...

či si osvojit nějakou pěknou novou sexuální úchylku.

Tato předsevzetí však zhusta bohužel berou za své již v období mezi 3. a 6. lednem nového roku. Příčiny jsou stále stejné - nedostatek vůle, sebevědomí, popřípadě mravenčí práce Policie České republiky. Nicméně proč by právě nadcházející rok měl být stejný jako ty předchozí? Proč tentokrát nenajít sílu změnit své sny ve skutečnost?

Nezapomínejme, že nové milénium nám dává nesmírné možnosti. Ještě loni bylo například takřka nesplnitelným snem miliónů teenagerů oženit se s Britney Spearsovou. A dnes? Stačí si našetřit, objednat a pak najít trochu benevolentního faráře. A tento trend bude pokračovat - za pár let už nebude oženit se s Britney Spearsovou (či Luďkem Sobotou) nesplnitelným snem vůbec pro nikoho!

Tím rozhodně nechceme říci, že je technologie všemocná.

Ale může vám vyřešit nečekanou řadu problémů. Možná si někteří vzpomenete na film Amélie z Montmartru, v němž byl Améliin otec frustrován ztrátou svého trpaslíka. Kdyby se ten příběh odehrával dnes, vytvořil by si prostě o svém zmizelém trpaslíku website a dával by trpaslíkově zmizení rozhovory do televizních zpráv. Díky technologii se zjednodušuje a zefektivňuje úplně všechno. Exhibicionisté už nemusí pracně obíhat lidi v parku, stačí mobil s MMS a během jediné minuty je může vidět celý svět.

Někdy se setkáváme s názory, že právě přesexualizovaný svět internetu a dalších komunikačních technologií převratným způsobem mění svět skutečný. Že vnáší erotiku úplně do všech oblastí našeho života (i do těch, v nichž by ji člověk nečekal). Upřímně řečeno, máme spíš dojem, že se tak vše vrací k normálu a že je to vlastně hezké.

Navíc důkazů o tom, že se postupem času naše civilizace mění k lepšímu, najdeme stovky na každém kroku. Všimli jste si například, kolik věcí je náhle zadarmo a na celý život? Kdyby mi před dvaceti lety někdo nabídl zadarmo celé album Milli Vanilli, asi bych se bál, že se se mnou pak bude chtít osprchovat. A vidíte: tady je (a tady pár o něco lepších).

No a navíc už skoro než devadesát let nikdo za trest neoběsil slona.

A tomu se už dá říkat pokrok!

Ono se stačí podívat na prvních pár z "10 nejdůležitějších událostí roku 2003 podle ankety agentury AP":

1. Válka v Iráku, 2. Zřícení raketoplánu Columbia, 3. Volby v Kalifornii, 4. SARS, 5. Výpadek proudu v Americe, 6. Vzestup americké ekonomiky, 7. Požáry v Kalifornii.

A člověk má hned lepší náladu, protože si uvědomí, že pokud má roušku, baterku a nežije v Kalifornii, nemá se prakticky čeho bát! A právě díky technologiím a internetu poznáváme odlišné kultury - jejich hry, hudbuvánoční zvyky, hygienu kamenování a dokonce i on-line obchody, čímž je lépe poznáváme a jsme stále víc schopni odvrátit nadcházející střet civilizací.

Nezodpovězenou otázkou však zůstává, kam se na internetu obrátit v lehké novoroční depresi. Kde najít něco hezkého, co by člověku dalo nějaký optimismus do roku, v němž George W. Bush vytáhne do prezidentských voleb pod tradičním republikánským logem slona (nikoli bez jistých protestů) - stejného slona, jehož jeho předci v roce 1916 zlynčovali. Do roku, jehož nejdůležitější událostí jistě bude nějaká válka, druhou nejdůležitější událostí katastrofa a tou třetí epidemie. Do roku, v němž se budou dál vybíjet desetitisíce krav, které někdy šly okolo krávy, jejíž maso by mohlo zabít jednoho z desetitisíce návštěvníků McDonalda. Křečovitě veselých věcí je na internetu spousta a tenhle Baldachýn je jen jednou z nich...

... já vím, díky, Michaele. Ale já hledal něco něžného a lehkého, po čem bychom se do nového roku spíš jemně sklouzli, bez bolesti hlavy. S přivřenýma očima. A pak jsem našel tenhle animovaný záblesk.

Je trochu smutný, já vím. Ale zapněte si televizi, on vám to Karel Gott s Bolkem Polívkou jistě vynahradí.

Hezký rok.

P. S.

A ve 21.40 přepněte na ČT2 - uvidíte Mufa!

Reklama

Související témata:

Související články

Baldachýn a miliardářské porno

Protože autor pravidelného pátečního sloupku Novinek někdy ve čtvrtek v noci záhadně zmizel, zveřejňujeme dnes jen nesoustavné záznamy z jeho deníku....

Baldachýn a politická ňadra

Jen pár dní byl Baldachýn v zahraničí a už svou vlast nepoznává! Dobrodružná cesta do Ameriky a zpět do vlasti, v níž se ňadra stala žhavým politikem....

Baldachýn: Super dárky k Ježíšku!

Dnes - s ohledem na poslance a chartisty, pro něž se poslední dobou stal Baldachýn vítaným rozptýlením, budeme probírat pouze bezpečná a nekonfliktní témata:...

Výběr článků

Načítám