Hlavní obsah

Silvestrovská noc v evropských městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství alkoholu, jídla, ohňostroje pod širým nebem i návštěvy u příbuzných, tak stráví většina Evropanů poslední den tohoto roku. Přivítání nového roku je zkrátka svátek, který se musí patřičně oslavit, ať pocházíte odkudkoliv.

Foto: Pavel David

SHHS ČR předalo medaili "Za rozvoj a udržování montánních tradic"

Článek

Pro Němce jsou typické nejrůznější plesy, galavečery a koncerty. Baštou německých oslav se však zřejmě stane Berlín. Největší atrakcí bude opět masová party kolem Braniborské brány, kde pořadatelé čekají 500 tisíc až 800 tisíc lidí. Oslava přesto bude letos komornější než v minulých letech, protože Berlín nemá peníze.

Belgie

Také Belgičané se rádi poslední večer v roce rozpoutají a rozparádí. Mnozí obyvatelé Flander si nedovedou představit Silvestra stráveného jinak než pojídáním ústřic na hromadě drceného ledu, hojně zapíjených bublinkami. A nejeden frankofonní Valon se dostane do té správné nálady výlučně po pár sklenicích místního nepasterizovaného dvakráte kvašeného piva. Na Silvestra se musí jít ven, do hospody, k přátelům, do klubu, na diskotéku.

Rusko

"Novyj god", ruský Silvestr, je zřejmě nejoblíbenějším a nejmilejším svátkem v Rusku. Děti si od něj slibují dárky, dospělí splnění přání. K Novému roku si posílají gratulace a o silvestrovské noci usedají k slavnostní tabuli. Je to svátek rodinný a měl by se slavit doma.

Tradičně k němu patří stromeček, dárky, ryba v aspiku, bramborový salát zvaný "olivie" a Děda Mráz se svou společnici Sněguročkou.

Francie

Posezení s rodinou nebo s přáteli kolem bohatě prostřeného stolu je zřejmě hlavní rys silvestrovských oslav ve Francii. Už letitou pařížskou tradicí je vítání Nového roku na Champs- Elysées. I za špatného počasí se tady na Silvestra shromáždí 200 tisíc lidí, loni to bylo půl miliónu.Tři hodiny po jejich silvestrovsko-novoročním objímání a líbání vyrazí úklidové čety. V šest hodin ráno jsou už Elysejská pole připravena na první novoroční procházku.

Rakousko

Úderem půlnoci si tisíce Vídeňanů v centru Vídně zatančí valčík a uvítají nový rok. Loni se podobných oslav zúčastnilo půl miliónu lidí. Se silvestrovskou nocí nejsou spojovány jen výstřely zátek z lahví sektu, ale i různých dělbuchů a světlic. Bez úředního povolení je ale například ve Vídni odpalování ohňostrojů zakázáno. V opačném případě může provinilec příchod nového roku "oslavit" zaplacením pokuty až 2180 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám