Hlavní obsah

Šest mužů podnikne falešný let na Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Šest mužů bude po více než rok uzavřeno v kopii vesmírného modulu, aby otestovali jaký vliv bude mít na psychiku posádky případná mise na Mars. Experiment, který bude trvat 500 dní, provede Ruský institut lékařství a biologie, informuje o tom server Space.com.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.8.2016 Stříbrná sobota a neděle na Slezskoostravském hradě.

Článek

Po dobu "falešné" mise na Mars bude mít šest mužů k dispozici pět tun potravy a kyslíku a tři tuny vody. Jedním z dobrovolníku bude i lékař. Experiment budou jeho účastníci moci opustit pouze z velmi závažných důvodů.

Projekt není podle serveru Space.com vyhrazen pouze pro Rusy. Mohou se ho zúčastnit i muži jiných národností. "Informovali jsme naše americké kolegy, že plánujeme imitaci pilotovaného letu na Mars s pomocí dobrovolníků odstartovat v roce 2006," řekl Jevgenij Iljin z institutu ruské agentuře Interfax.

"Výsledky nás budou velmi zajímat," řekla o experimentu mluvčí Amerického národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Dolores Beasleyová. Prozatím však není jisté, zda se NASA bude na projektu nějak podílet.

Nejdéle byl dosud v kosmu ruský kosmonaut Valery Poljakov. V letech 1994 až 1995 strávil na ruské orbitální stanici Mir celkem 438 dní. Podle něj se plánovaného experimentu nezúčastní ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám