Hlavní obsah

Sedmnáctiletá Britka vypije denně litr vodky a osm piv

Londýn

Sedmnáctiletá Britka prý vypije denně litr vodky a osm plechovek piva. Přiznává také, že většinu týdenního kapesného 47 liber (asi 1400 korun) utratí za alkohol. Pít začala ve 12 letech, píše list Daily Mail. Případ vyšel podle deníku najevo v době, kdy nejnovější výzkum poukázal na to, že počet Britek nadměrně popíjejících alkohol se v uplynulých osmi letech zdvojnásobil.

Foto: Profimedia.cz

Bez vodky si už dívka nedovede svůj život představit.

Článek

Autoři výzkumu zjistili, že 15 procent žen pravidelně konzumuje dvojnásobek množství alkoholu, než je považováno za bezpečné. Jamie-Lee Dayová se už v opilosti zapletla do celé řady rvaček, skončila v nemocnici a kvůli pití také vzdala kurz podnikatelské administrativy.

"Cítím se provinile, ale nutně potřebuji pití k životu, proto si raději koupím vodku než potraviny. Moje matka si dělá starosti, a tak mi kupuje jídlo a pomáhá mi platit účty, takže mi zbývají peníze na pití," uvedla dívka.

"Máma mi vždycky pití zakazovala, ale jednou večer jsme spolu s kamarádkou ukradly jejím rodičům lahev rumu a vypily ji v parku. Chtěli jsme zkusit, jaké to je být opilý," připustila. Bylo jí prý pak hrozně zle, zvracela a sotva se doplazila domů. V 15 už přešla výhradně na tvrdý alkohol, "protože se jím člověk opije rychleji".

Ženy pijí doma často víno

Ženy podle studie pijí víc víno než muži, vinný mok zlevňuje, má stále vyšší obsah alkoholu a vinné sklenky jsou větší. Příslušnice něžného pohlaví také s častěji pijí doma - a je jich stále víc. Mnohé z těch, které pijí nadměrně a v množství ohrožujícím své zdraví, prý nepovažují svou konzumaci alkoholu za významnou.

V Česku si život bez skleničky podle průzkumu neumí představit 14 procent lidí, častěji muži. Alkohol je běžnou součástí životního stylu pro 61 procent lidí. Nejčastěji mají "kladný" vztah k alkoholu mladí lidé od 20 do 29 let.

Z odborných výpočtů vyplývá, že na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu zemře v ČR ročně asi 4000 mužů a 2000 žen. Podíl těchto úmrtí se na celkové úmrtnosti v posledních desetiletích zvýšil, a to především u mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám