Hlavní obsah

Saúdský princ zažaloval časopis Forbes, měl podhodnotit jeho jmění

Saúdskoarabský princ Valíd bin Talál zažaloval u londýnského soudu magazín Forbes kvůli urážce své osoby. Újmu prý miliardáři a jednomu z nejmocnějších Arabů způsobil časopis tím, že značně podhodnotil jeho jmění. Informoval o tom britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Princ Valíd bin Talál

Článek

Princ si stěžuje na to, že Forbes v pravidelně zveřejňovaném žebříčku nejbohatších lidí světa ohodnotil jeho majetek na 20 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun). Valíd bin Talál však trvá na tom, že má hodnotu o 9,6 miliardy dolarů vyšší.

Letošní žebříček vyšel 4. března a hned následující den Valídova společnost Kingdom Holding Company uvedla, že při počítání vyšel z nesprávných údajů, což prý mohlo směřovat ke "znevýhodnění blízkovýchodních investorů a institucí".

Princ prostřednictvím svého holdingu vlastní podíl v řadě významných společností z různých oborů, mimo jiné Citigroup, News Corporation či Apple. Vnuk zakladatele Saúdské Arábie je také spoluvlastníkem několika luxusních hotelů, například hotelu Plaza v New Yorku či londýnského Savoye.

Časopis uvedl podrobný výpočet sumy

Forbes se nařčením bránil již v článku zveřejněném na konci března, v němž zveřejnil detailní propočet sumy 20 miliard dolarů na princově kontě. Píše se v něm mimo jiné i o Valídově soukromém Boeingu 747 vybaveném trůnem, 420pokojovém paláci v Rijádu či rozlehlém pozemku s pěti domy, pěti umělými jezery a zmenšeninou Grand Canyonu.

Zda mohl výpočet Forbesu způsobit princi újmu, bude nyní řešit londýnský soud, který dosud nestanovil datum jednání. Jaké odškodné Valíd požaduje, není podle agentury Reuters známo.

Británii si pro svou žalobu na americký magazín vybral podle právních expertů proto, že jsou u britských soudů podmínky pro civilní pře na ochranu osobnosti příznivější než v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám