Hlavní obsah

Rybník byl špinavý, tak ryby vylezly hledat jiný

Novinky, tcs

Nezvyklý pohled se naskytl obyvatelům města Čchao-čou v jižní Číně. U jednoho z rybníčků se na cestě objevil zástup mrskajících se ryb. Nešlo však o malou přírodní tragédii, nýbrž o přesun do lepších vod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U břehu rybníka lezly ryby, voda v něm byla špinaváVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Nahrávka zachycující neobvyklou rybí migraci byla pořízena v pondělí 18. května v jedné z venkovských oblastí městské prefektury Čchao-čou.

Jakkoliv to může na první pohled vypadat podivně, nejde o nic úplně neobvyklého. Ryby, které se mrskají na cestě, jsou totiž lezouni indičtí (Anabas testudineus).

Tyto ryby patří do podřádu labyrintek. Jsou vybaveny takzvaným labyrintem, což je nadžaberní orgán, který rybám umožňuje dýchat i atmosférický kyslík. Lezouni indičtí jsou na dýchání vzduchu dokonce závislí, protože kyslík z žaber jim nestačí, a potřebují tak přístup hladině.

Na souši dokážou lezouni přežít až šest dní za předpokladu, že zůstanou vlhcí. Pokud jejich rybník či tůň vyschne, mohou přežít suché období zahrabáni v bahně či se vydat hledat jinou vodní plochu.

Ryba vyskočila z vody a probodla překvapenému rybáři krk

Koktejl

A právě to se nejspíš rozhodly udělat ryby na nahrávce. Podle místních byl rybníček už značně znečištěn, a proto se lezouni vydali za lepším. Je však možné, že se lezouni příliš rozmnožili a rybník jim přestal stačit. V uplynulých dnech silně pršelo a všudypřítomná vlhkost vylákala ryby ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám