Hlavní obsah

Rybář vylovil z hlubin nestvůru

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro to vypadá, že norský rybář Oscar Lundahl vylovil poblíž břehů ostrova Andøya mimozemskou nestvůru. Ve skutečnosti však jde o chiméru podivnou, parybu žijící v hlubinách Atlantského oceánu. Neobvyklý úlovek se však speciálního zacházení nedočkal a skončil na talíři.

Foto: Profimedia.cz

Oscar Lundahl ulovil chiméru.

Článek

Lundahl se původně vydal na lov platýsů černých. Místo nich se mu na háčku objevila hlubokomořská ryba vypadající jako mimozemšťan s velkýma vypoulenýma očima, napsal zpravodajský server news.com.au.

Ryba, kterou ulovil, se jmenuje chiméra podivná a patří mezi paryby stejně jako například žraloci. Jméno tyto ryby dostaly podle řecké mytologické příšery, která měla hlavu lva a ocas draka. Žijí ve značné hloubce a jsou jen zřídkakdy uloveny.

Podivný vzhled chimér, které se živí mořskými kraby a šneky, stačí, aby se člověk vyděsil. Vědci předpokládají, že jejich velké oči se vyvinuly proto, aby lépe viděly v temné hloubce moří a oceánů.

Skončila usmažená

Devatenáctiletý Lundahl na svůj úlovek patrně nikdy nezapomene. „Chtěli jsme lovit platýsy černé, což je vzácný druh, který žije asi osm kilometrů od pobřeží,” řekl novinářům Lundahl. „Měl jsem ve vodě čtyři háčky a ucítil jsem, jak mi zabírá něco dost velkého. Lovili jsme v hloubce 800 metrů a trvalo asi 30 minut, než jsem rybu vytáhl,” dodal.

Kvůli extrémní změně tlaku chiméra vytažení na hladinu nepřežila. Protože nechtěl plýtvat, vzal ji Lundahl navzdory jejímu bizarnímu vzhledu domů a usmažil. Chutnala prý výborně. „Trochu jako treska, ale byla chutnější,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám