Hlavní obsah

Rybář chytil holýma rukama čtyřhranku. Jsem imunní, tvrdí

Chytat holýma rukama čtyřhranku, extrémně jedovatý druh mořské medúzy, není nejlepší nápad. Pro rybáře Jacka ze Severního teritoria v Austrálii je to však celkem běžná praxe. Ačkoliv žahnutí čtyřhrankou může být smrtelné, Jacko tvrdí, že je proti jejímu jedu imunní.

Foto: ČTK

Čtyřhranky za sebou táhnou chapadla dlouhá dva až tři metry, v nichž je smrtelná dávka jedu.

Článek

Podle slov Jacka, původního obyvatele Austrálie, existuje na chytání čtyřhranek speciální technika.

„Musíte je chytit prsty, a nikoliv celou dlaní a zacházet s nimi opatrně. Je třeba dát si pozor na jedovatá chapadla a taky na vítr, který vám je může odvát na břicho,” vysvětluje ve videu, kde jedovatou medúzu odstraňuje z oploceného území určeného pro lov ryb.

Jacko tvrdí, že ho čtyřhranka žahla už několikrát. „Jsem dost šílený na to, abych si vážně myslel, že jsem imunní,” svěřil se serveru ABC Darwin.

Video, na němž čtyřhranku elegantně chytí a následně ji hodí zpět do otevřené vody, si vysloužilo velké množství zhlédnutí a komentářů.

„Ještě jsem se nerozhodl, jestli je odvážný, nebo blázen,” napsal jeden z komentujících. „Tohle nezkoušejte!” varoval další.

Devítiletého Izraelce v Thajsku smrtelně žahla medúza

Svět

Jed čtyřhranek, jejichž chapadla mohou být až tři metry dlouhá, je prudce jedovatý. Poškozuje kůži a může způsobit zástavu srdce, dechu nebo jiné život ohrožující komplikace. Žahnutí je samo o sobě extrémně bolestivé a mnohé oběti utonou dříve, než se stačí dostat na břeh. Jako protijed se používá vinný ocet, který je dostupný na většině australských pláží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám