Hlavní obsah

Roboti soutěžili jako záchranáři, místy to byla groteska

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 23 týmů se zúčastnilo na konci minulého týdne v Kalifornii robotické soutěže DARPA Robotics Challenge. Roboti během ní napodobovali práci, kterou dělají hasiči nebo záchranáři. I přes technickou vyspělost s tím ale některé stroje měly občas problém, v klání tak byla k vidění řada humorných momentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Roboti záchranáři předváděli své dovednosti na soutěži v KaliforniiVideo: DARPA, Reuters

 
Článek

Soutěž pořádala americká vládní agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) zodpovědná za vývoj nových vojenských technologií. Pro vítěze si připravila odměnu ve výši dvou miliónů dolarů (kolem 50 miliónů korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Ani roboti nejsou dokonalíVideo: DARPA

Roboti museli při soutěži během hodinového limitu zvládnout osm úkolů. Jednalo se například o jízdu autem, chůzi po schodech, vrtání, bourání zdi nebo otevírání dveří. K tomu se navíc museli pohybovat v náročném terénu.

Scénář soutěže DARPA sestavila tak, aby simuloval podmínky, které by roboti museli zvládnout při katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima. Právě při těchto haváriích by podle americké agentury bylo příhodné mít po ruce pokročilé roboty.

Vítězem dvoudenního klání se nakonec stal robot DRC-Hubo jihokorejského týmu KAIST, který všechny úkoly zvládl za 44 minut a 28 sekund.

Reklama

Výběr článků

Načítám