Hlavní obsah

Řidiče překvapil vzdušný vír stepních běžců

Novinky, tcs

Stepní běžci (v originále tumbleweed) jsou rostliny, které ke svému šíření používají vítr a v USA jsou běžnou záležitostí. Aby se však chuchvalce rostlin zběsile točily ve vzdušném víru, to již tak často k vidění není. Právě toho se stal svědkem Matt McKnight ze státu Washington.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po silnici se prohnal vzdušný vír plný stepních běžcůVideo: Reuters

 
Článek

McKnight jel v pátek po jedné z washingtonských dálnic, když si nedaleko bývalého jaderného komplexu Hanford všiml rostlin skákajících po silnici.

„Musel jsem trochu zpomalit,“ uvedl muž pro regionální server Tri-City Herald. Vjet do většího množství těchto rostlin by mohlo mít nepříjemné následky. Zakrátko však raději zajel ke kraji a zcela zastavil.

Vítr se totiž začínal točit a zakrátko zformoval vír, který do sebe stepní běžce vtahoval. Během několika dalších okamžiků se tornádo prohnalo po silnici kolem jeho auta a na přední sklo mu dopadaly větve keříků.

Slanobýl zablokoval washingtonskou dálnici

Koktejl

Muž uvedl, že on i Bessie, jak si svůj Volkswagen Vanagon z roku 1985 pojmenoval, jsou v pořádku. „Vypadá, že bude až na pár škrábanců v pořádku. Jen jsem jí musel vyndat řadu keřů zpod kapoty,“ uvedl McKnight.

Stepní běžci své pojmenování dostali podle způsobu, jakým rozšiřují svá semena. Jakmile semena dozrají, celá rostlina uschne a utrhne se. Vítr ji pak zanese daleko od místa, kde rostla. Cestou z ní semena vypadávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám